V Praze rozšíří úřední hodiny na registru řidičů

Praha - V prosinci pražský magistrát rozšíří úřední hodiny registru řidičů v budově Škodova paláce, kde si lidé mohou vyměňovat řidičské průkazy. Chce tak vyjít vstříc pražským řidičům, kteří si ještě nevyměnili průkazy, které jim na konci roku přestanou platit. V Praze by si mělo řidičský průkaz vyměnit ještě přes 70 000 motoristů. Kromě běžné pracovní doby, která je od pondělí do čtvrtka od 7:00 do 20:00, bude během tří prosincových týdnů registr řidičů otevřen i v pátky a soboty. Rozšířená úřední doba, která je určena výhradně pro výměnu průkazů, začne v pátek 3. prosince a skončí v sobotu 18. prosince.

Pracoviště, které se nachází ve Škodově paláci v Jungmannově ulici, je podle magistrátu jediným, kde si mohou lidé s trvalým bydlištěm v Praze řidičský průkaz vyměnit. Registr řidičů slouží také cizincům, kteří mají v metropoli přechodný pobyt. Při běžném provozu úředníci denně odbaví asi 1 200 lidí. 

„Jiné úkony než výměny nejstarších typů řidičských průkazů nebudou moci být v této mimořádně rozšířené úřední době v pátek a sobotu vyřizovány, neboť personál registru řidičů bude vyškolen pouze na tyto výměny,“ uvedl tiskový mluvčí pražského magistrátu Jiří Wolf. Řidiči si budou moci v těchto dnech jak podávat žádosti o výměnu, tak vyzvedávat nové průkazy.

Na konci letošního roku přestanou platit řidičské průkazy vydané do 31. prosince 2000 včetně. Jejich výměna je zdarma. Úřad má ze zákona na vydání nového průkazu 20 dnů. K výměně lidé potřebují platný občanský průkaz, řidičský průkaz, který má být vyměněn, a barevnou nebo černobílou průkazovou fotografii.

Otevřeno bude i o pátcích 3. 12., 10. 12. a 17. 12. 2010 od 7:00 do 14:00 a o sobotách 4. 12., 11. 12. a 18. 12. 2010 od 8:00 do 13:00. Rozšířená úřední doba je určena výhradně pro výměny řidičských průkazů, které pozbývají platnosti 31. 12. 2010.

Výměna průkazů začala v lednu 2009. Pokud lidé nestihnou výměnu dokladu do konce letošního roku, pak by neměli usednout za volant. Hrozila by jim pokuta.

Leták s výzvou k povinné výměně řidičských průkazů
Zdroj: www.vymentesiridicak.cz/Ministerstvo dopravy