Protikorupční fond vyzval Nečase k rezignaci, v Praze demonstrace

Praha - Nadační fond proti korupci (NFPK) vyzval premiéra Petra Nečase, aby kvůli odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila rezignoval. Jedná prý v zájmu mafiánských skupin. Fond proto svolal i správní radu, která podle jejího člena Karla Randáka ještě stále zasedá. Své stanovisko k odvolání Pospíšila už ale NFPK zveřejnil na svém webu. Odvolaný ministr se na internetu těší silné podpoře příznivců. Na sociálních sítích dokonce někteří uživatelé začali svolávat demonstrace s cílem poděkovat Pospíšilovi za práci, na Palackého náměstí v Praze se vpodvečer sešlo asi 200 lidí a na zítřek je plánována další akce.

Premiér Nečas jedná podle NFPK v zájmu mafiánských skupin. „Jeho postup porušuje základní principy demokracie. Premiér již svými předchozími výroky útočícími na nezávislost policie ČR porušil zákon. Jeho odvolání ministra Pospíšila dokazuje, že Nečas jedná jako prostředník korupčních skupin a lokálních mafií, proti kterým policie a státní zastupitelství podnikly poslední dobou úspěšné očistné kroky. Petr Nečas, ať už z důvodu své osobní zbabělosti, či z důvodu přímého a aktivního propojení se zločinci, jedná v přímém rozporu se zájmy této země, se zájmy občanů naší republiky,“ uvedl fond.

Randák: Nečas lže

Nečas během dne popřel, že by Pospíšilovo odvolání nějak souviselo se jmenováním Lenky Bradáčové do čela Vrchního státního zastupitelství v Praze. „Já tvrdím, že lže. Netvrdím to samozřejmě pouze já,“ řekl ve Studiu ČT24 Randák. Podotkl, že sám zažil podobnou situaci před šesti lety na vlastní kůži, ale s jiným premiérem: „Tyto zástupné důvody k odvolávání lidí, to je už tradice v České republice.“

Policie začala podle Randáka v poslední době pracovat velmi dobře. Měly být otevřeny i některé kauzy kolem regionálních operačních programů. „Jsou skupiny, které mají zájem na tom, aby tento nastartovaný proces byl ukončen,“ uvedl. Domnívá se navíc, že se další kroky ještě připravují. Jako příklad uvedl chystané spojení policejních útvarů ÚOKFK a ÚOOZ a odvolání jejich ředitelů: „To jsou všechno kroky, které nasvědčují tomu, že v této zemi není zájem vyšetřovat a prosazovat spravedlnost.“ Pokud bude Bradáčová nakonec jmenována na post šéfky VSZ, pak to bude pro Randáka spíše důkaz toho, že se strůjci Pospíšilova odvolání zalekli ohlasu, který vyvolalo. „Pokud nebude realizováno, pak je to pochopitelně přímý důkaz, že lidé, kteří si o tom myslí to, co já, mají pravdu,“ uzavřel. 

Pospíšila podpořily asi dvě stovky lidí

Na podporu odvolaného Pospíšila dnes svoláli demonstraci studenti Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Organizátor Jakub Drápal shromážděným řekl, že byla chyba odvolat z funkce Pospíšila v době, kdy vyhrál spor s bývalým pražským vrchním státním zástupcem Vlastimilem Rampulou a kdy chtěl na jeho místo jmenovat ústeckou žalobkyni Lenku Bradáčovou. „Neposílí to důvěru společnosti v justici,“ prohlásil. Přítomní potleskem oceňovali Drápalův požadavek, aby se populární žalobkyně Bradáčová skutečně vrchní státní zástupkyní stala.   

Důvody, které premiér Petr Nečas (ODS) pro odvolání uvedl, považuje Drápal za nejasné. Předseda vlády zdůvodnil své nečekané rozhodnutí tím, že Pospíšil manažersky a rozpočtově nezvládl řízení resortu.

Demonstraci na podporu Pospíšilovi organizuje i předseda neparlamentní Strany zelených Ondřej Liška. Svolává ji na čtvrtek od 19:00 hod. na Náměstí míru, když původně na svém facebookovém profilu avizoval Václavské náměstí.   

Lidé také píšou desítky vzkazů politikům, v nichž vyjadřují nespokojenost s dnešním krokem premiéra Nečase. Využívají k tomu web Napište jim, který umožňuje kontaktovat volené zástupce. Na podporu Pospíšilovi vznikají i facebookové skupiny, v nichž se sdružují jeho sympatizanti. 

Pospíšila dnes nečekaně na Nečasův návrh odvolal prezident Václav Klaus. Předseda vlády svůj krok vysvětlil tím, že ztratil důvěru v Pospíšilovu schopnost manažersky a rozpočtově zvládnout resort. Odvolání odůvodnil tím, že ministr žádal o navýšení rozpočtu pro svůj resort o několik stovek milionů korun.   

Podle opozice však financování ministerstva spravedlnosti není zřejmě hlavním důvodem Pospíšilova konce ve vládě. Spekuluje se, že za jeho odvoláním může být snaha zabránit pozitivním změnám, které v čele justice učinil, když odvolal kritizovaného vrchního státního zástupce Vlastimila Rampulu.