Recept na pomalé soudy? K vyšší efektivitě pomohou i evropské peníze

Kroměříž – Více než třicet milionů korun získalo ministerstvo spravedlnosti na zrychlení práce nejpomalejších českých soudů. Při návštěvě Kroměříže to oznámila ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO). S dalšími projekty, které mají přinést vyšší efektivitu, má přijít nový útvar, který na ministerstvu právě vzniká.

„Ministerstvu se podařilo získat z evropských programů 33 milionů korun na účely zefektivnění justice. Bude se tak moci pokračovat třeba v projektu, který pro soudy financuje asistenty,“ popsala ministryně Válková s tím, že jinak by na ně od července nebyly peníze.

Projekt, jehož cílem bylo zefektivnění práce soudů, byl zahájen v dubnu 2012. Soudy díky němu přijaly 102 nových pracovníků, kteří uvolnili ruce soudcům. Doba řízení se tak podle Válkové zkrátila o několik týdnů.

Více než třicet milionů korun chce ministerstvo rozdělit mezi 13 vybraných soudů. Do budoucna by ale Válková projekt chtěla rozšířit i na další soudy tak, aby celorepublikově došlo k významnému zkrácení doby, po kterou jsou jednotlivé kauzy projednávány.

Které soudy budou mít nárok na evropské peníze?

  • okresní soudy v Ústí nad Labem, Mostě, Chomutově, Lounech, Teplicích, Ostravě, Brně, Břeclavi, Hodoníně, Uherském Hradišti a v Plzni
  • krajské soudy v Brně a v Ústí nad Labem

Válková na brífinku také uvedla, že na ministerstvu právě vzniká nový útvar, jehož hlavním úkolem bude justici zefektivnit. „Členy tohoto útvaru se stanou i předsedové čtyř okresních soudů, kteří dokázali, že se dá dosáhnout zrychlení a větší efektivity práce,“ vysvětlila.

Za úspěšné vzory označila ministryně soudy v Mostě, Novém Jičíně, Žďáru nad Sázavou a v Karviné. „Předsedové těchto soudů zdůrazňovali, že si museli pomoct sami, a tak si pomohli. Ovšem při využití stávajících kapacit, protože více finančních prostředků nedostali,“ dodala Válková.

Klíčem byla podle předsedů soudů změna systému práce. Zatímco v Novém Jičíně trvá vyřízení civilní věci obvykle 138 dnů, celorepublikový průměr je 398 dnů.

Místopředseda Okresního soudu v Novém Jičíně Vladimír Polák

"Snažíme se, aby soudce dělal jen nejtěžší úkoly, to znamená rozhodoval o věci samé, a aby procesní rozhodnutí za něho dělali vyšší soudní úředníci, soudní tajemníci nebo asistenti soudce. Snažili jsme se i zefektivnit oběh spisu, protože systém soudních kanceláří funguje ještě na modelu Rakouska-Uherska."

(zdroj: ČTK)

Pomalé rozhodování českých soudů opakovaně kritizovala i Kancelář veřejného ochránce práv. Největší průtahy jsou v civilním právu, opatrovnických řízeních a exekuční agendě. V Česku podle kanceláře ombudsmana není tak dramatický nedostatek soudců, ale spíše nejsou rovnoměrně rozloženi. Kdo chybí, jsou zapisovatelky, vyšší soudní úředníci a asistenti.

Stát loni vyplatil odškodné ve výši 112 milionů

Jen vloni řešilo ministerstvo spravedlnosti více než čtyři tisíce mimosoudních žádostí o odškodnění. Uspělo bezmála 40 procent žadatelů, kterým byla vyplacena náhrada škody ve výši 112 milionů korun. Většina této částky připadla právě na odškodnění za nepřiměřenou délku soudního řízení.

Ministerstvo spravedlnosti chce nově vymáhat peníze vymáhat po soudcích a státních zástupcích, kteří budou za neúměrně dlouhé spory zodpovědní. To je ale teď složité, protože vina soudce se musí prokázat v kárném řízení, které ale může probíhat jen do tří let od provinění. To chce ministerstvo změnit. Soudcovská unie se ale okamžitě proti plánům ministerstva ohradila s tím, že problém je ve špatné organizaci a v malé efektivitě soudů.