Zelenskyj podepsal klíčové bezpečnostní dohody s Německem a Francií. „Rusko prohrává,“ uvedl Macron

Brífink ukrajinského a francouzského prezidenta (zdroj: ČT24)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v Paříži klíčovou bezpečnostní dohodu, jež Kyjevu garantuje dlouhodobou vojenskou i ekonomickou pomoc ze strany Francie. Ta přislíbila Ukrajině další až tři miliardy eur v rámci pomoci proti ruské agresi. Šéf Elysejského paláce při této příležitosti prohlásil, že Ukrajinci mají jeho obdiv za svou vytrvalost a odhodlání. Rusko podle něj prohrává. Zelenskyj už předtím podepsal v Berlíně podobnou bezpečnostní smlouvu s německým kancléřem Olafem Scholzem.

„Francie dlouhodobě garantuje pomoc Ukrajině v oblasti politické, ekonomické, ale především vojenské. Nejde pouze o finance a materiální pomoc. Francie vycvičila od začátku ruské agrese na deset tisíc ukrajinských vojáků a desítky pilotů, přestože zatím odpověděla záporně na žádost Ukrajiny o letouny typu Mirage. Dokument obsahuje článek o výměně zpravodajských informací často citlivého vojenského charakteru, a to je v době války pro Ukrajinu naprosto zásadní. Řeší i situaci po válce, kde garantuje pomoc vojenskou i hospodářskou,“ řekl k dohodě zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd.

Macron po podpisu dohody ocenil vytrvalost a odhodlání Ukrajinců, které je podle něj stejné jako prvního dne, kdy odstartovala velká ruská invaze. Francouzský prezident zdůraznil, že válku vyvolalo Rusko a přeje si ji jen Moskva, která zažila již „celou sérii strategických neúspěchů“. „Putin musel vyprázdnit vězení, aby doplnil stavy svých vojsk. Rusko prohrává,“ konstatoval Macron.

Podle Zelenského šlo o jedno z nejdůležitějších setkání s francouzským prezidentem. „Řešila se okupace území, ale i útok na naše hodnoty,“ uvedl ukrajinský prezident. Poděkoval Macronovi za „hluboké pochopení, co za Ukrajině probíhá za válku“. „Z ukrajinského lidu se stal jednotný organismus, který bojuje za záchranu Evropy,“ prohlásil Zelenskyj. „Smlouva, kterou jsme podepsali, je velmi ambiciózní,“ dodal.

Zelenskyj už v pátek podepsal bilaterální dohodu o bezpečnostní spolupráci v Berlíně. „Historický krok. Německo bude pokračovat v podpoře Ukrajiny proti ruské útočné válce,“ uvedl kancléř Scholz na sociální síti X.

Zpravodaj ČT Šmíd ke schůzce Zelenského s Macronem (zdroj: ČT24)

Dohody s Berlínem i Londýnem

Pomoc, kterou Německo poskytne Ukrajině na základě dohody o bezpečnosti, má hodnotu 1,13 miliardy eur, uvedl Berlín. Jde hlavně o protivzdušnou obranu a dělostřelectvo. Letos Německo v takzvaném mnichovském balíku poskytne Kyjevu 120 tisíc dávek dělostřelecké munice ráže 122 milimetrů a dalších sto raket do systému IRIS-T, příští rok pak druhý systém protiletecké obrany SkyNext. Německo ze zásob svých zbrojovek dodá Ukrajině v letech 2026 a 2027 dalších osmnáct samohybných houfnic typu Panzerhaubitze 2000.

Jde o druhou dvoustrannou bezpečnostní dohodu, kterou Ukrajina v poslední době uzavřela. V lednu ji se Zelenským během návštěvy Kyjeva podepsal britský premiér Rishi Sunak. Platí deset let s možností prodloužení. Dohoda nezavazuje Británii vstoupit do války v případě opětovného útoku Ruska na Ukrajinu v budoucnu, Londýn ale slíbil Kyjevu konzultace a poskytnout pomoc ve formě moderní výzbroje, uvalení sankcí na Rusko a těsné spolupráce se spojenci.

Setkání Volodymyra Zelenského a Olafa Scholze (zdroj: ČT24)

Agentura AP píše, že účelem těchto dohod je podle všeho vyjádřit v první řadě solidaritu s Ukrajinou, která byla nucena přejít ve válce proti Rusku do defenzivy v situaci, kdy se potýká s nedostatkem munice i vojáků.

Zelenskyj přicestoval do Německa v pátek, v sobotu má také vystoupit s projevem na bezpečnostní konferenci v Mnichově.

Po setkání se Scholzem řekl na tiskové konferenci, že kritická situace u Avdijivky trvá již delší dobu. Ukrajinští vojáci se zde snaží Rusům zabránit v dalším postupu. Prezident řekl, že je potřeba zachovat životy co nejvíce ukrajinských vojáků, a takové pokyny dal i vojenskému velení.

Události: Boje na Ukrajině a prezident Zelenskyj v Evropě (zdroj: ČT24)