Ve sportu i v armádě je základem disciplína, říká ukrajinský olympionik, který brání vlast

Události: Olympionik brání vlast (zdroj: ČT24)

Kyjev nedlouho před letní olympiádou v Paříži oznámil, že v řadách obránců zahynuly už čtyři stovky vrcholových sportovců. Francie navrhla klid zbraní v době Her, k čemuž se ruský diktátor Vladimir Putin vyjádřil neurčitě. Jak na situaci nahlíží někdejší ukrajinský účastník olympiády, který se zapojil do obrany vlasti, zjišťovala v Charkově zpravodajka ČT Darja Stomatová.

Ruslan Kostenko na přelomu tisíciletí tvrdou prací dosáhl toho, že vyrazil reprezentovat Ukrajinu na olympijské hry v Sydney. „Pro každého sportovce, který se profesionálně věnuje sportu, je to klíčový okamžik jeho kariéry,“ má jasno.

Po začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu vyměnil zápasnický dres za vojenskou uniformu a chvaty za pozorovací a útočné drony. Sport a válka mají podle Kostenka jednoho důležitého jmenovatele, a tím je disciplína. „Základem sportu je schopnost reagovat na různé výzvy a umění se rychle mobilizovat,“ přemítá.

Tak jako Kostenko se do obrany napadené země přihlásily tisíce ukrajinských profesionálních sportovců. Dle tamního olympijského výboru jich přes čtyři stovky padly. I kvůli tomu se Ruslan Kostenko postavil proti účasti Ruska na letní olympiádě v Paříži.

„Můžeme přijmout pouze tu bílou vlajku, která bude viset na jejich zákopech a na jejich obranných liniích,“ zdůrazňuje.

Ukrajina se i přes původní spekulace rozhodla olympiádu nebojkotovat.