Valné shromáždění OSN vyzývá ke schválení plnohodnotného členství Palestiny

Valné shromáždění OSN přijalo rezoluci, podle níž by se Palestina měla stát plnohodnotným členem organizace. Schválený návrh uvádí, že je k tomu připravená, a vyzývá Radu bezpečnosti OSN, aby návrh v tomto směru schválila. Minulý měsíc takový postup v Radě bezpečnosti vetovaly Spojené státy americké.

Na zasedání Valného shromáždění rezoluci podpořilo 143 zemí, pětadvacet se zdrželo a devět včetně České republiky bylo proti. Text podle médií Palestině, která má v OSN status pozorovatelské země, zároveň přiznává nová práva, jako například možnost vstoupit do dalších orgánů OSN.

Změna začne platit v příštím zasedacím období Valného shromáždění, které začíná v září. Palestinci poté budou moci sami předkládat návrhy a pozměňovací návrhy, na což zatím potřebují spolupráci jiné země, uvedla televize France 24. Stále však nebudou moci hlasovat nebo se stát členem Rady bezpečnosti OSN.

Izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac posílení pravomocí označil za odměnu pro palestinské teroristické hnutí Hamás, s nímž židovský stát poslední měsíce válčí v Pásmu Gazy. Stanovisko Valného shromáždění označil za absurdní, uvedla agentura Reuters.

Proti návrhu hlasovaly kromě Česka a Izraele ještě Argentina, Maďarsko, Mikronésie, Nauru, Palau, Papua Nová Guinea a USA. V hlasování se zdržela celá řada evropských zemí včetně Rakouska, Německa, Itálie či Ukrajiny, myšlenku palestinského členství naopak podpořily Čína, Rusko, Indie nebo také Slovensko.

Aby se Palestina mohla stát 194. členem OSN, musela by návrh na přijetí nejprve schválit Rada bezpečnosti. V dubnu takový návrh získal podporu dvanácti z patnácti členů tohoto orgánu. Spojené státy jako jeden z pěti stálých členů s právem veta jej ovšem odmítly, Británie a Švýcarsko se zdržely. Výsledek tehdy přivítal Izrael, zatímco palestinská samospráva se sídlem na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu jej odsoudila.

Šéf palestinské samosprávy Mahmúd Abbás po pátečním hlasování uvedl, že bude nadále o plnohodnotné členství v OSN usilovat. Výsledek nynějšího hlasování podle něj ukazuje, že svět je na straně Palestinců a proti izraelské okupaci.

Obcházení Charty OSN

Palestinci o členství v OSN usilují dlouhodobě, pozici pozorovatele získali v roce 2012. O nové projednání otázky samospráva požádala na začátku dubna. Krok přišel v době zvýšeného napětí na Západním břehu v souvislosti s postupujícím budováním židovským osad, jakož i s válkou Izraele a teroristického hnutí Hamás v Pásmu Gazy, které je další součástí plánovaného palestinského státu.

Jeho vytvoření nehledě na výsledek pátečního hlasování podporují také USA a Česko. Podle českého ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) se ale v pátek přijatá rezoluce pokouší obejít zavedené postupy pro přijímání nových členů do OSN. „To je v rozporu se záměrem Charty OSN, a proto Česko nemohlo rezoluci podpořit,“ uvedl šéf české diplomacie.

Podle Charty OSN potenciální noví členové musí být „mírumilovným“ subjektem. Agentura AP poznamenala, že tento výraz před tímto hlasováním z rezoluce vypadl. Text nicméně vyzývá Radu bezpečnosti, aby palestinské členství přehodnotila a postavila se k němu kladně.

Pokud by patnáctičlenný orgán o věci v brzké době hlasoval znovu, výsledek by byl nejspíše stejný jako v dubnu, napsala agentura Reuters. Washington aktuálně odmítá uznání palestinského státu v jiné podobě než formou dohody mezi Palestinci a Izraelem. A současná vláda židovského státu vznik suverénní Palestiny jednoznačně odmítá.

„I když šlo převážně o symbolické hlasování, bylo emotivní a ukázalo, jak svět konflikt vidí,“ komentoval hlasování zpravodaj ČT v USA Bohumil Vostal.

Zpravodaj v USA Bohumil Vostal o hlasování Valného shromáždění OSN o členství Palestiny (zdroj: ČT24)

Izraelský velvyslanec na půdě OSN použil přirovnání k mnichovské dohodě z roku 1938. Vyčetl OSN, že ustupuje íránskému režimu a Hamásu, který označil za novodobého Hitlera, a na protest proti obcházení pravidel organizace pak skartoval Chartu OSN.

Naopak palestinský velvyslanec obvinil Izrael z pokračující brutality a premiéra Benjamina Netanjahua pak z toho, že chce pro své politické přežití zabíjet víc a víc Palestinců a že blokuje dodávky humanitární pomoci.

Schválení je ale pro Palestince vítězstvím. Na půdě OSN budou moct nově zasedat podle abecedního pořádku, pronášet projevy na půdě Valného shromáždění, být voleni do orgánů OSN nebo jednat na mezinárodních konferencích, přiblížil význam rezoluce zpravodaj.

Česko je kvůli svému postoji vidět, nese to i bezpečnostní rizika

Ředitel odboru Blízkého východu a severní Afriky na ministerstvu zahraničí Petr Hladík potvrzuje, že rezoluce má jen symbolický význam, a zopakoval, že případné přijetí Palestiny do OSN může potvrdit pouze Rada bezpečnosti, čemuž má předcházet dohoda obou znepřátelených stran.

Český postoj se dlouhodobě nemění. Proti přijetí Palestiny jako nečlenského pozorovatelského státu hlasovalo už v roce 2012, připomněl. „Česká republika podporuje aspirace Palestinců a samozřejmě se hlásíme k tomu, že dvoustátní řešení je ideální výsledek, ale Palestinci to nemohou obcházet rozhodnutím kohokoliv jiného, ani mezinárodního společenství,“ vyzdvihl Hladík. To je podle něj nejdůležitější důvod, proč Česko hlasovalo proti rezoluci.

Uznal také, že kvůli podpoře Izraele je Česko na mezinárodní scéně vidět, vyčnívá. Přijalo kvůli tomu i speciální bezpečnostní opatření. Na zastupitelstvích na palestinských a arabských územích počítá se zvýšenou mírou rizika útoku, uvedl v pořadu Horizont ČT24 Hladík.

Petr Hladík byl hostem pořadu Horizont ČT24 (zdroj: ČT24)