Reportáž ČT z okolí Charkova, kde probíhala povinná evakuace. Ukrajinské rodiny musely opustit své domovy

Události: Evakuace na východě Ukrajiny (zdroj: ČT24)

Štáb ČT na Ukrajině zdokumentoval povinnou evakuaci, která platila téměř pro dvacet obcí v Charkovské oblasti. Rodiče mohli kontaktovat dobrovolníky, kteří s přesunem pomáhají. V případě odmítnutí se je snažili přesvědčovat policisté.

„Nařídili nám, že musíme odjet. Přesuneme se zase dál. Tentokrát do Charkova,“ řekla evakuovaná žena Irina. Z rodného domu vyhnala válka její rodinu už podruhé.

Jejich farmu u frontové linie pohlídá před rabováním otec rodiny Vitalij. V drahém městě se Irině s dětmi budou hodit domácí zemědělské produkty. „Ve městě si musíš všechno kupovat, ale tady na vesnici si to vypěstujeme. Naše děti mají domácí mléko, smetanu,“ přiblížil Vitalij.

Postavit se proti nařízení úřadů o povinné evakuaci se manželé v tomto případě nemohli. „Hrozili nám rozdělením, protože jsme opatrovníci,“ říká Vitalij.

„Zákonní představitelé jsou povinni udělat všechno, aby ochránili zdraví a životy dětí,“ vysvětlila Oksana Radičová, ředitelka centra sociálních služeb v Charkovské oblasti a vedoucí rady pro vnitřně přesídlené osoby.

„Jako přesídlenci na dospělou osobu dostaneme dva tisíce hřiven, na dítě tři tisíce hřiven,“ přiblížila adoptivní matka Nataša. Podle ní to nestačí.

Komplikovaná evakuace

Odjezd dětí ale nemusí probíhat hladce. „Co tu chcete, chlapci?“ oslovila jedna z obyvatelek obce Sovody ukrajinské policisty, kteří přijeli pomoci s evakuací. „Sáhnete na dítě a dostane záchvat,“ varovala je žena.

A v atmosféře války se někdy emoce vyhrotí. „Muže nám berete! A teď jste se chopili žen?! A pak budete posílat naše děti do ciziny?“ ozval se ženský hlas zpoza plotu a následovala hádka mezi ženou a policií. V daném případě se matka rozhodla s dětmi v ostřelované obci zůstat.