Ukrajincům na frontě pomáhá pojízdná zubařská ordinace, zaplatili ji Češi

Události: Pojízdná zubní ordinace na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Ve speciálně upraveném nákladním autě funguje plně vybavená zubní ordinace. Na její přestavbu se složili Češi a její posádka nyní slouží poblíž frontové linie u 24. ukrajinské brigády. Pracuje v ní čerstvě vystudovaný a poté mobilizovaný zubař Max. Zkažené zuby jsou podle něj velký problém – bolest dokáže vojáky někdy i vyřadit z boje.

„Oni vždycky mávnou rukou s tím, že to vyřeší až po válce. Po válce ale nebudou mít zuby!“ zdůrazňuje zubař 24. brigády.

Heslo „Nemá zuby, nemá problém“ nosí spolu s kolegou na rameni spíše z legrace. Odhadují, že trvale poškozený chrup má každý druhý voják. Přitom by stačilo – aspoň základně – dbát o hygienu.

„Zubní pasta a kartáček se vejde do kapsy. Když nemáš kartáček a máš jen pastu – a tu mají všichni – tak můžeš použít prst,“ doplňuje zubař.

K dispozici teď mají dvě pojízdné ordinace – s celkem třemi místy pro pacienty. „V brigádě bojuje přes 6500 vojáků. Dříve ošetřili deset denně. Teď zvládnou i trojnásobek,“ přibližuje zahraniční zpravodaj ČT Andreas Papadopulos. Ukrajinští zubaři nejčastěji vyjíždějí řešit akutní záněty zubního nervu a ošetřují i civilisty.

Česká sbírka

Ukrajinští vojáci nákladní automobil ještě upravili. Nový vůz má lepší maskování odpovídající pro okolí typické zeleni. Elektroniku pohání baterie. „Trochu jsme prodloužili podvozek, aby se tam lépe pracovalo. Auto funguje zcela nezávisle,“ pochvaluje si velitel sloužící ve 24. brigádě.

Výrobu však zaplatila sbírka českého dobrovolníka Vasyla Kapusteje „My jsme na něj v České republice vybrali peníze na naší sbírce Znesnáze21. Stálo to 850 tisíc korun. Ze západu až sem na východ na Donbas jsme ho vezli dva dny,“ přibližuje Kapustej. Příště by 24. brigádě rád dodal pojízdný rentgen a mobilní ošetřovnu.