Ukrajinci hlásí, že poprvé sestřelili ruský strategický bombardér Tu-22M3

Ukrajinské letectvo uvedlo, že ve spolupráci s vojenskou rozvědkou HUR sestřelilo ruský strategický bombardér Tu-22M3. Je to poprvé, co Kyjev tento typ letounu zasáhl. Rusko před ukrajinským oznámením potvrdilo, že se stroj zřítil, hovořilo ale o „technické závadě“.

„Jednotky (ukrajinského) letectva ve spolupráci s vojenskou rozvědkou poprvé zničily strategický bombardér dlouhého doletu Tu-22M3, používaný jako nosič střel Ch-22, které ruští teroristé používají k útokům na ukrajinská města,“ sdělil velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk.

Oleščuk také informoval o sestřelení 14 dronů a 15 střel včetně dvou Ch-22 během nočního ruského útoku, během kterého zemřelo nejméně osm lidí. Celkem podle něj Rusové vyslali na Ukrajinu dvaadvacet střel různého typu a čtrnáct útočných dronů.

Vojenská rozvědka HUR dodala, že i sestřelený ruský letoun v noci na pátek provedl raketový útok na Ukrajinu. Ukrajinské síly ho zlikvidovaly stejným způsobem, jako letoun včasné výstrahy A-50 letos v lednu. Web Ukrajinska pravda v této souvislosti doplnil, že šlo o rakety protiletadlového systému S-200. HUR uvedla, že ruský letoun byl zlikvidován tři sta kilometrů od ukrajinských hranic. „Je to první letoun strategického letectva, který se Ukrajině podařilo zničit během letu. Prováděl údery proti Ukrajině,“ řekl webu RBK-Ukrajina nejmenovaný zdroj z obrany.

Ukrajinská vojenská rozvědka sdělila, že zasažený stroj byl schopen ještě nějakou dobu letět, než se zřítil v ruském Stavropolském kraji. Tento region leží několik set kilometrů východně od Rusy nelegálně anektovaného ukrajinského poloostrova Krym.

Moskva informovala o zřícení stroje kvůli „technické závadě“

Kanál Baza, jenž má blízko k ruským silovým strukturám, zveřejnil video, které údajně zachycuje moment pádu ruského bombardéru Tu-22M3. Další média poznamenala, že nemohla ověřit, kdy a kde bylo video natočeno.

Ruské ministerstvo obrany už před ukrajinským oznámením uvedlo, že se jeho stroj Tu-22M3 zřítil ve Stavropolském kraji na jihozápadě Ruska. Gubernátor Stavropolského kraje Vladimir Vladimirov na Telegramu uvedl, že jeden ze čtyř členů posádky zahynul, po čtvrtém se pátrá. Ruské ministerstvo obrany dříve uvádělo, že piloti bombardéru se katapultovali. „Tři členy posádky evakuoval pátrací a záchranný tým. Po jednom pilotovi se pátrá,“ upřesnil resort obrany.

Na palubě nadzvukového letounu podle Moskvy nebyla munice a stroj spadl v opuštěné oblasti a na zemi nevznikly žádné škody. Resort také tvrdí, že letadlo se zřejmě zřítilo kvůli „technické závadě“.

Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze bezprostředně nezávisle ověřit. Ukrajinci zničení ruských vojenských letadel hlásili už dříve. Specializovaný nizozemský server Oryx, který na základě fotografií a záběrů vede statistiky zničených zbraní na bojišti, informuje o více než stovce zničených nebo poškozených ruských letadel za celou dobu plnohodnotné invaze. Oryx zároveň uvedl, že skutečné ztráty budou pravděpodobně vyšší, než se mu povedlo zjistit.

Konstruktér letounu Tu-22M3, společnost Tupolev, stroj popisuje jako nadzvukový bombardér s dlouhým doletem, určený k ničení námořních a pozemních cílů řízenými střelami a leteckými pumami. Kyjev a jeho západní spojenci uvádějí, že Rusko používá tyto letouny k bombardování Ukrajiny. Střely Ch-22 mohou nést konvenční nebo jadernou hlavici. Ruské letectvo podle zprávy Mezinárodního institutu strategických studií (IISS) 2024 Military Balance disponuje 57 stroji Tu-22M3.

Podrobnosti k úderu v Džankoj

Ukrajinská vojenská rozvědka HUR ve čtvrtek zveřejnila podrobnosti ke středečnímu úderu ukrajinských sil na vojenské letiště Džankoj na okupovaném Krymu.

Podle HUR byly zničeny nebo kriticky poškozeny čtyři odpalovací zařízení systému protivzdušné obrany S-400, tři radarové stanice, řídicí středisko protivzdušné obrany a zařízení pro sledování vzdušného prostoru Fundament-M. Počet zničených nebo poškozených ruských letadel a počet obětí mezi ruskými vojáky se podle HUR dále upřesňuje.