Rusové dál útočí na Charkovskou oblast. Ukrajinské úřady hlásí nejméně dva mrtvé a rozsáhlý požár

Nejméně dva lidé zahynuli při ruských útocích na východoukrajinskou Charkovskou oblast. Údery na Charkov také způsobily několik požárů, z nichž minimálně jeden je rozsáhlý. Ruská armáda útočila v noci na sobotu také na Dněpropetrovskou oblast, odkud jsou hlášeni dva zranění, a na jihoukrajinský přístav Oděsa, kde jsou zranění tři. Úřady v ruské Bělgorodské oblasti na hranicích s Ukrajinou tvrdí, že exploze v oblastní metropoli zranila pět lidí. Neuvedly, co bylo původem výbuchu, ruské ministerstvo obrany ale oznámilo, že nad městem zneškodnilo dva drony.

Ruské ostřelování zabilo 49letého muže na ulici poblíž jeho domu v obci Slobožanske jižně od Charkova. Při nočním ostřelování této oblastní metropole zahynula 82letá žena, další lidé byli zraněni.

Podle předsedy správy Charkovské oblasti Oleha Syněhubova vznikly ve druhém největším ukrajinském městě v noci na sobotu tři požáry. Největší byl ve skladištích, kde oheň zachvátil plochu kolem tří tisíc čtverečních metrů. Zasaženy byly samé civilní cíle. V nemocnici skončilo třináctileté dítě a žena, další dva zraněné záchranáři ošetřili na místě.

V sobotu odpoledne zaútočili Rusové znovu. Zasáhli výrobní podnik, který začal hořet, a zranili čtyři lidi, uvedly ukrajinské úřady. Syněhubov později podle serveru Ukrajinska pravda sdělil, že ruské síly zaútočily na Charkov opět ještě v sobotu večer.

Moskva tvrdí, že se nezaměřuje na civilní cíle, v Charkově a okolí však podle tamních úřadů pravidelně útočí na civilní infrastrukturu. V poslední době se intenzita útoků zesílila, silně poškodily energetickou infrastrukturu.

V pátek Rusové na město svrhli klouzavou bombu, zabili starší ženu a další dva seniory zranili. Bombardování podle Syněhubova poničilo několik objektů, přičemž v jednom vypukl požár. Střepiny zasáhly také projíždějící tramvaj s cestujícími, ale nikdo nebyl zraněn.

Zranění v Dněpropetrovské oblasti

Ukrajinská protivzdušná obrana informovala, že v noci na sobotu sestřelila všech třináct bezpilotních letounů, které nad Ukrajinu vyslalo Rusko.

Pět z nich zlikvidovala v Dněpropetrovské oblasti, uvedl předseda tamní správy Serhij Lysak. Trosky sestřelených letounů podle něj zasáhly blíže neurčený objekt kritické infrastruktury a tři soukromé domy. Zranění utrpěli dva lidé, kteří jsou ve středně těžkém stavu.

Ruská armáda také z těžkého dělostřelectva nebo raketometů Grad ostřelovala okolí města Nikopol ležícího u zničené Kachovské přehrady. Poškozena byla řada veřejných budov, včetně školy nebo banky, a také objekty kritické infrastruktury. Nikdo nebyl zraněn.

„Ráno začalo ostřelováním, Rusové zasáhli obec Myrovska, začal hořet zemědělský podnik,“ informoval také Lysak na svém telegramovém kanálu.

Další lidi zranil ruský raketový útok na Oděsu. Šéf Oděské oblasti Oleh Kiper na Telegramu napsal, že úder zasáhl blíže neupřesněnou civilní infrastrukturu a zranil tři lidi – jednoho muže, kterého záchranáři ošetřili na místě, a dvě ženy, které byly převezeny do nemocnice.

Ukrajinistka Lenka Víchová komentuje aktuální situaci na frontě (4. května 2024) (zdroj: ČT24)

Kritická situace u města Časiv Jar

Na frontě je nyní podle ukrajinských představitelů nejkritičtější situace u města Časiv Jar v Doněcké oblasti, které chce Moskva dobýt do 9. května, uvedl zpravodaj ČT na Ukrajině Jan Řápek. „Přímo z ukrajinské armády se ozývají hlasy, že je vlastně jen otázkou času, kdy toto město padne.“

Ukrajinská armáda nyní také čeká na dodávku nedávno schválené americké pomoci. Podle Řápka už Ukrajinci použili střely ATACMS, které do země dorazily s jistým předstihem. „Zbytek americké pomoci by se měl projevit nejprve v půlce května – alespoň podle analytiků, se kterými jsme mluvili,“ dodal zpravodaj.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu v pravidelném večerním videoprojevu oznámil, že ukrajinská armáda nad Doněckou oblastí sestřelila ruský letoun Su-25. „Zvláštní uznání patří bojovníkům 110. samostatné mechanizované brigády za to, že dnes (v sobotu) v Doněcké oblasti sestřelili další ruský (letoun) Su-25,“ uvedl Zelenskyj. Další podrobnosti nesdělil, poznamenala agentura Reuters, podle které nelze jeho tvrzení bezprostředně ověřit. Ruské úřady se k tomu nevyjádřily.

Blíže neurčená exploze zranila podle předběžných údajů pět lidí v Bělgorodu, napsal na Telegramu oblastní gubernátor Vjačeslav Gladkov. Předtím se ve městě rozezněly poplašné sirény, informoval ruskojazyčný server BBC. Zraněni byli dva muži a tři ženy, výbuch také podle Gladkova poškodil třicet domů a deset vozidel. Informace nelze nezávisle ověřit.