Ruský útok v Charkově poničil čtyři obytné domy, výbuchy zahřměly i v Oděse

Rusko ve středu brzy ráno útočilo střelami S-300 na východoukrajinský Charkov. Ruský útok si v Charkově vyžádal dle šéfa oblastní správy Olega Syněhubova šest zraněných. Střely poničily čtyři obytné budovy, oznámil starosta druhého největšího ukrajinského města Ihor Terechov na platformě Telegram. Výbuchy se ozvaly rovněž v Oděse, kde v části města po zásazích ruských střel podle serveru BBC News vypadl elektrický proud. Zranění podle serveru Meduza utrpěla jedna žena. Ruské úřady zase hlásí ukrajinské dronové útoky na energetickou infrastrukturu. Zdroje z ukrajinské tajné služby uvedly, že jejich drony zasáhly dva ropné sklady v ruské Smolenské oblasti.

Ruské rakety podle Syněhubova zranily v Charkově tři muže a tři ženy a také rozbily stovky oken a poškodily 33 aut. Rusové k útoku podle něj použili i klouzavé bomby.

Podle Terechova ruské střely zasáhly obytné domy v charkovském obvodě Ševčenkivskyj. Útok rovněž poničil plynové potrubí, takže obyvatelé Ševčenkivského přišli o dodávky plynu. Na místech útoků jsou pátrací a záchranné týmy.

„Zatím se mluví pouze o zraněných,“ informoval zahraniční zpravodaj ČT Jan Řápek a dodal, že energetická infrastruktura dostává pravidelně zásahy, což dopadá na obyvatele Charkova v podobě výpadků tepla a teplé vody. Řápek zmínil i ruský útok na charkovskou televizní věž. „Je to jeden z dalších cílů, jak Rusko míří na klíčovou infrastrukturu, aby město dostalo pod tlak,“ řekl zpravodaj.

Jinde v Charkovské oblasti ruské rakety zasáhly administrativní budovu v Zolochivu, který leží severozápadně od Charkova, napsal na Telegramu šéf Charkovské oblastní správy Oleh Syněhubov. Žádní mrtví nebo ranění odtud zatím nebyli hlášeni.

Zpravodaj ČT Jan Řápek o situaci na Ukrajině (24. dubna 2024) (zdroj: ČT24)

Rusko v poslední době zintenzivnilo útoky na Charkov s využitím střel, klouzavých bomb a dronů. Útočí na energetickou infrastrukturu i civilisty. Americký Institut pro studium války (ISW) tento týden napsal, že Kreml podniká koordinovanou vzdušnou a informační operaci s cílem Charkov zničit a přimět místní obyvatele k útěku.

V aktuální analýze ISW píše, že ruské síly by se v příštích týdnech mohly zaměřit na útoky na ukrajinskou dopravní infrastrukturu. Naopak útoky ukrajinských dronů a záplavy v ruských regionech vedly ke snížení týdenní výroby ruských rafinérií na nejnižší úroveň za jedenáct měsíců, upozornil ISW.

Ruské síly dosáhly postupu v šesti obcích v Donbasu na východě Ukrajiny, napsala ve středu agentura Unian s odvoláním na analytiky zpravodajského kanálu DeepState, blízkého ukrajinské armádě.

Údajné ukrajinské útoky na ruskou energetiku

Gubernátor ruské Smolenské oblasti Vasilij Anochin ve středu prohlásil, že propukly požáry na energetických a palivových zařízeních ve smolenském a jarcevském okrese v důsledku ukrajinského útoku drony v brzkých ranních hodinách. Žádné oběti nejsou hlášeny. Informace nelze nezávisle ověřit.

K útoku ve Smolenské oblasti se přihlásila ukrajinská tajná služba SBU. Zdroje médií uvedly, že firma Rosněfť přišla o dvě skladovací a čerpací základny, ve kterých se nacházelo 26 tisíc metrů krychlových paliva. Útok podle nich způsobil rozsáhlý požár, kvůli kterému se museli evakuovat zaměstnanci.

„Tato zařízení jsou a zůstanou našimi legitimními cíli,“ citovala agentura Reuters zdroje z SBU, podle kterých tato infrastruktura zajišťuje palivo pro ruskou armádu na Ukrajině.

Údajné ukrajinské útoky na energetickou a průmyslovou infrastrukturu s pomocí dronů hlásí také úřady Voroněžské a Lipecké oblasti na západě Ruska. Podle ruských médií ve Voroněžské oblasti vypukl požár v místní ropné rafinerii. Oblastní gubernátor Alexandr Gusev přitom tvrdí, že ruská protivzdušná obrana nad regionem sestřelila čtyři ukrajinské drony.

Gubernátor Lipecké oblasti Igor Artamanov uvedl, že dron se zřítil do „průmyslové zóny Lipecké oblasti“.