Plné nasazení na jihu. Premiér Módí usiluje o hlasy z bohatší části Indie

Horizont ČT24: Podpora indického premiéra Módího se napříč zemí různí (zdroj: ČT24)

Téměř miliarda lidí má právo odevzdat hlas v indických parlamentních volbách. Volby v nejlidnatější zemi světa jsou tak těmi největšími, které se kdy na světe konaly – volit v nich může zhruba každý osmý obyvatel planety. Úřadující premiér Nárendra Módí doufá v obhajobu vítězství a zisk třetího funkčního období. Indická opozice – zejména na jihu subkontinentu – ovšem tvrdí, že pokud si Módí moc udrží, ztratí Indové mnoho ze svých svobod.

V Indii žije přes 1,4 miliardy obyvatel, 969 milionů z nich má volební právo. O vládu v zemi usiluje i v těchto volbách Módí, který coby premiér úřaduje už deset let. Hlas odevzdal ve třetím z celkem sedmi volebních dní, které jsou navíc rozprostřeny do šesti týdnů.

Třiasedmdesátiletý konzervativní politik má silnou podporu zejména na severu země. Jako „eso kampaně“ hodnotí tamní média nedávnou výstavbu hinduistického chrámu na místě zbořené mešity. Na tyto kroky ovšem neslyší etnicky, jazykově a především nábožensky pestrý jih země.

„My jsme věřící. Jsou tu lidé, kteří náboženství praktikují, ale ne fanaticky,“ upozorňuje politoložka Kavitha Muralidharanová. „Nestává se z toho šílenství, ale to je ten malý rozdíl mezi severem a jihem Indie,“ říká.

Důležité hlasy z bohatšího jihu

Módí tak vedl kampaň s plným nasazením i na jihu země. Od začátku roku zavítal do tamních regionů celkem dvacetkrát. Oblékal se po místním obyčeji – do bílého hedvábí a typického střihu oděvu. Ačkoliv dlouhodobě prosazuje jako oficiální jazyk hindštinu, projev k tamním obyvatelům si nechal umělou inteligencí simultánně tlumočit do tamilštiny, která je na jihu Indie rozšířená.

„Lidé byli nadšení, přímo zelektrizovaní, když osobně viděli našeho ctihodného premiéra,“ prohlásila kandidátka Módího Indické lidové strany (BJP) ve státě Tamilnádu Tamilisai Soundararajanová.

Pětice svazových států jihu zahrnuje dohromady asi pětinu indických obyvatel, kteří však hindsky povětšinou nemluví. Možná hrozba změny úředního jazyka se jich proto dotýká. Pochází ale také ze skupiny bohatších států, které výrobou a technologiemi táhnou ekonomicky chudší sever.

Skupina bohatších států z jihu Indie tak vytváří zhruba třicet procent zisku indické ekonomiky. Ženy tam mají lepší přístup ke vzdělání a následnému uplatnění. I proto se obávají ztráty vlivu na celostátní úrovni a volí strany, které jsou vůči Módího BJP v opozici.

„Hrozba, které jižní státy čelí, je daleko větší – je existenční,“ popsal datový analytik a politolog Neelakantan R. S. To, čeho se Indové z jihu obávají, není podle něj to, zda se budou cítit frustrovaní. „Ptají se, zda budou ve společnosti rovnocenným partnerem,“ podotýká. Například za stát Tamilnádu vládní strana neměla v dosluhujícím parlamentu ani jednoho poslance.

Oficiální výsledky voleb v Indii mají být zveřejněny až 4. června. Podle odhadů by se měl Módí stát premiérem i do třetice, jih země ale přesto zůstane zřejmě opoziční. Módího ambice nábožensky a jazykově Indii sjednotit by to tak znovu omezilo.