Pekarová Adamová jednala v Jižní Koreji o automobilovém průmyslu. Na poloostrově mezitím roste napětí

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová navštívila Jižní Koreu (zdroj: ČT24)

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) v Jižní Koreji jednala o spolupráci obou zemí v automobilovém průmyslu či o moderních technologiích. V Soulu se sešla s premiérem Han Dok-soem i se svým jihokorejským protějškem Kim Čin-pchjoem. Návštěva probíhá na pozadí silného vyostření napětí na Korejském poloostrově.

Česká delegace jednala v Jižní Koreji o rozvoj tradičních odvětví spolupráce mezi oběma zeměmi, například o automobilovém průmyslu. V ČR působí například jihokorejská automobilka Hyundai nebo výrobce pneumatik Nexen Tire. Předmětem debat byla také energetika. „Ale také oblast ICT a všech moderních technologií, umělé inteligence,“ řekla Pekarová.

Jižní Korea je od roku 2015 první strategický spojenec v Asii a dnes už třetí největší mimoevropský obchodní partner, uvedl zvláštní zpravodaj ČT Jakub Szántó. Jižní Korea je pro Českou republiku jedním z mála záchytných bodů na mapě Dálného východu. Zatímco vzájemný obchod s výrazným převisem korejského dovozu se vrací na předcovidovou úroveň, ruská agrese otevřela brány další spolupráci.

Mise se účastní firmy například z oboru nanotechnologií, inovací ve zdravotnictví, umělé inteligence, informačních technologií či energetiky. V pátek se setkají s významnými korejskými firmami v Pusanu.

Na úvod vzájemného setkání připomněl předseda Národního shromáždění Jižní Koreje Kim Čin-pchjo ruskou agresi na Ukrajině a pomoc Česka. „Na příkladu Ukrajiny vidíme, jak je nepřijatelné, aby jakákoliv jiná země omezovala svobodu jiného suverénního státu,“ uvedl. Předsedkyně české sněmovny pak připomněla důležitost ochrany kyberprostoru.

Severokorejské testy a příprava jihokorejského cvičení

Před příjezdem šéfky české sněmovny došlo k dalšímu vyostření napětí ve vztazích na Korejském poloostrově. Komunistická Severní Korea před několika dny odpálila mezikontinentální balistickou střelu, další rakety následovaly tento týden ve středu. Během uplynulého víkendu pak Severokorejci uspořádali cvičení svých jaderných sil.

„Severní Korea tím demonstrovala, že má k dispozici taktické jaderné kapacity. Klíčové je taky to, jak moc komplexní byl poslední úspěšný test raket,“ popsal jihokorejský analytik Jang Uk. Jižní Korea na komunistické provokace reagovala vyhlášením nových sankcí, tamní armáda navíc zahájila méně obvyklé manévry s ostrou municí.

Jihokorejci spoléhají na pomoc z USA

Cvičení by se měli společně s jihokorejskou armádou zúčastnit také britští a američtí vojáci. V Jižní Koreji působí na 29 tisíc vojáků obou mocností, jihokorejským kolegům mají pomáhat se zajištěním bezpečnosti země.

Politické vedení jižní části poloostrova mluví v souvislosti s jadernými zbraněmi KLDR o potřebě vlastního jaderného arsenálu, údajně pro potřeby zastrašení. „Pokud nás americký deštník dostatečně neuchrání před atomovým arsenálem Severní Koreje, budeme se muset spolu s Japonskem jadernými zbraněmi vybavit,“ tvrdí předseda Národního shromáždění Jižní Koreje Kim Čin-pchjo.

Spojené státy své jaderné zbraně z regionu stáhly v roce 1991, krok popsaly jako gesto dobré vůle před možným sjednocením. Navzdory tvrdým mezinárodním sankcím severokorejský režim vyrobil od devadesátých let na čtyři desítky atomových pum.

Pozorovatelé varují, že pokud pod tlakem agresivního severního souseda Jižní Korea spustí vlastní vojenský atomový program, naroste hrozba nového závodu ve zbrojení, tentokrát jaderného. Navíc ve středu strategické oblasti Indopacifiku, kde se stále silněji střetávají ambice Ameriky a Číny.

Markéta Pekarová Adamová v Jižní Koreji
Zdroj: ČTK/PR/Twitter / Markéta Pekarová Adamová

Cesta na Tchaj-wan

V sobotu se Pekarová Adamová přesune na Tchwaj-wan. Na asijské misi ji doprovází rozsáhlá skupina podnikatelů čítající stovku zástupců českých firem. V Tchaj-peji čeká na účastníky mise setkání Česko-tchajwanské podnikatelské rady.

Součástí programu bude také veletrh Smart City Summit & Expo. Veletrh je podle Svazu průmyslu nejvýznamnější akcí svého druhu v ICT v asijsko-pacifickém regionu.