Norská policie zatkla bývalého velitele wagnerovců, podezírá ho z pokusu o nelegální návrat do Ruska

Norská policie zatkla někdejšího velitele ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny Andreje Medvěděva kvůli podezření, že se pokoušel nelegálně překročit hranici zpět do Ruska, informovala agentura Reuters s odvoláním na jeho advokáta. Medvěděv letos v lednu překonal přísně střeženou severskou hranici na útěku z Ruska a v Norsku zažádal o azyl s tím, že je ochoten svědčit o působení wagnerovců ve válce na Ukrajině.

Norská policie v pátek večer oznámila, že zadržela zhruba pětadvacetiletého muže, který se pokusil nelegálně překročit hranici s Ruskem, jeho jméno ale neuvedla. Totožnost zadrženého muže odmítl sdělit i zástupce policejního sboru kraje Finnmark. Hranici s Ruskem je z Norska povoleno překračovat pouze na určených přechodech.

Medvěděvův norský advokát Brynjulf Risnes agentuře Reuters řekl, že zatčení jeho sedmadvacetiletého klienta je nedorozuměním. „Byl tam nahoře, jen aby se podíval, jestli najde místo, kde překročil hranici (v lednu do Norska). Zastavili ho, když byl v taxíku. Vůbec nebyl v blízkosti hranice… Vůbec neměl v úmyslu hranici (do Ruska) překročit,“ řekl Risnes.

Medvěděv po příchodu do Norska zažádal o azyl s tím, že má obavy o svůj život, pokud ho norské úřady pošlou zpět do vlasti. Jeho útěk zaznamenala světová média jako tehdy vzácný případ někoho, kdo zběhl na Západ a prohlašoval, že je ochoten vypovídat o způsobu vedení boje v řadách žoldnéřů.

Sám Medvěděv tvrdil, že se mu na hranici podařilo zdolat ostnatý drát a vyhnout se ruským pohraničníkům i jejich kulkám a psům. Nad pravdivostí jeho výpovědi však visí mnoho otazníků. Mnozí odborníci se domnívají, že bývalý žoldnéř nemohl překročit přísně střeženou arktickou hranici bez cizí pomoci.

Opakované incidenty

Od svého příchodu do země Medvěděv opakovaně zaměstnává norské úřady. V lednu ho policie krátce zadržela za „porušení bezpečnostních předpisů“. V březnu byl krátce zadržen kvůli chybějícímu povolení k pobytu v sousedním Švédsku, kam si podle svého právníka zajel koupit cigarety, které jsou tam levnější než v Norsku.

V dubnu byl Medvěděv v Norsku shledán vinným z výtržnictví kvůli rvačce před barem a z nošení vzduchovky na veřejnosti a dostal podmíněný čtrnáctidenní trest. Soud jej nicméně zprostil obvinění z napadení policistů při zatýkání. Agentuře Reuters tehdy bývalý wagnerovec řekl, že se učí norsky a stále doufá, že v zemi dostane azyl.

V květnu pak ale Medvěděv zveřejnil video na YouTube, v němž tvrdil, že se chce vrátit do Ruska. Ve svém příspěvku uvedl, že si uvědomuje, že ho toto dobrovolné rozhodnutí může stát život, ale připadá si prý „jako nějaký kluk ve velké hře“, kterou už nechce hrát.

Advokát Risnes řekl, že jeho klient má právo vrátit se do Ruska, bude-li chtít, ale pro jeho bezpečný návrat „se musí ještě hodně věcí změnit“.

V srpnu se během letu z Moskvy do Petrohradu za nevyjasněných okolností zřítil soukromý letoun zakladatele wagnerovců Jevgenije Prigožina, který havárii zřejmě nepřežil. Dva měsíce předtím se Prigožin přímo vzepřel vedení ruské armády, stáhl své žoldnéře z ukrajinské fronty a poslal je na Moskvu. Tažení však na půl cesty zastavil a po dohodě údajně zprostředkované běloruským vůdcem Alexandrem Lukašenkem souhlasil s odchodem svých mužů do Běloruska.