Některé firmy v Česku napojené na ruský režim převádějí majetek na nové osoby, zřejmě v obavě ze sankcí

Události: Ruské firmy převádějí majetek na jiné osoby (zdroj: ČT24)

Některé české firmy přímo či nepřímo napojené na současný ruský režim mění své majitele nebo převádějí majetek na nové osoby. Podle analytiků za tím stojí obava ze sankcí. Příkladem je i ruská firma Armatek spolupracující s Gazpromem. V centru Prahy spoluvlastnila hotel v hodnotě několika set milionů korun. Po začátku války se ale svého podílu zbavila.

Podle firemního webu dodává ruská společnost Armatek součástky pro sankcionované firmy Gazprom nebo Rosněfť a spolupracuje také s Rosatomem. V Praze nedaleko Václavského náměstí spoluvlastnila hotel Bohemia Plaza. Firma Armatek ale po začátku ruské invaze na Ukrajinu z vlastnické struktury hotelu zmizela.

Armatek v majetkové struktuře hotelu nahradila firma Riva Brenta. V pozadí je ale znovu původní společnost – jednatelkou nového vlastníka je totiž ředitelka Armateku. Ta bydlí v Praze-Řeporyjích a podle katastru nemovitost také vlastní. Adresu v domě má rovněž Igor Gudzenko, na kterého je teď podnik vlastnící hotel oficiálně napsaný.

Společníkem ve firmě ovládající pražský hotel byl v minulosti kromě Armateku i podnikatel Dmitrij Jeremejev. Jeho rodina vlastní zámek ve Škvorci. Podnikatel původem z Ruska tvrdí, že společnost opustil kvůli Armateku.

Virtuální sídla

Změn ve firmách s ruskými vlastníky je v posledních měsících víc. Finanční analytický úřad například prověřuje majetek miliardáře Rafika Gasanova. Ten hned po začátku války přesunul své sídlo z Ruska do Ázerbájdžánu. V Praze vlastní hotel Prezident a má tu českou jednatelku.

Řada společností, které v poslední době vyměnily majitele, má jen virtuální sídla. Například nový vlastník už zmíněného hotelu Bohemia Plaza oficiálně sídlí v trvale uzavřeném obchodě s látkami v pražských Holešovicích.

Ruské firmy napojené na politiky z Kremlu se z Česka nezačaly stahovat jen po letošním začátku agrese na Ukrajině. První vlna přišla už po obsazení Krymu v roce 2014, kdy vznikly první sankční seznamy.