Monastyrskyj patřil k tvářím odporu vůči ruské invazi. Jeho úmrtí je citelnou ztrátou, Ukrajinu ale neohrozí

Smrt ukrajinského ministra vnitra a jeho spolupracovníků při středečním pádu vrtulníku je zásahem do fungování resortu, Denys Monastyrskyj byl také klíčovým spolupracovníkem ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Podle odborníků by však jeho úmrtí mělo mít jen krátkodobý dopad na ministerstvo, a to i díky způsobu, kterým jej Monastyrskyj vedl. Pokračuje také vyšetřování příčiny pádu stroje, který ve městě Brovary na předměstí Kyjeva dopadl nedaleko mateřské školy.

Při středečním pádu vrtulníku zahynuli ministr Denys Monastyrskyj, první náměstek ministra Jevhenij Jenin a státní tajemník Jurij Lubkovyč spolu s dalšími třemi pracovníky ministerstva vnitra a třemi pracovníky záchranné služby. Stroj dopadl ve městě Brovary nedaleko Kyjeva vedle mateřské školy. Celkem má tragédie nejméně 15 obětí včetně tří dětí. Zraněných jsou podle ukrajinských úřadů desítky.

Monastyrskyj ve své ministerské funkci dohlížel na policejní, bezpečnostní a záchranné služby. Stal se jednou z rozpoznatelných tváří vzdoru vůči ruské invazi, často v médiích vystupoval s informacemi o škodách způsobených Ruskem a o ztrátách při raketových útocích.

Podle jeho dřívějšího vyjádření pro The Washington Post to byl právě on, kdo v noci 24. února jako první oznámil ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému, že ruská vojska vtrhla na Ukrajinu. Podle listu The New York Times (NYT) spolu přečkali počáteční útok na Kyjev i pokusy o ruské atentáty.

Monastyrskyj je nejvýše postaveným představitelem Ukrajiny, který od začátku únorové invaze zemřel.

Pro prezidenta šlo o jednoho z nejbližších kolegů. Monastyrskyj s ním spolupracoval už předtím, než vstoupil do politiky, a to jako právník v advokátní kanceláři, která zastupovala Zelenského zábavní společnost Kvartal 95. Za Zelenského stranu byl také zvolen do parlamentu a později jej prezident dosadil do čela ministerstva vnitra.

Denys Monastyrskyj v březnu 2022
Zdroj: ČTK/AP/Efrem Lukatsky

Patřil k nové generaci ukrajinských politiků, v čele resortu například na rozdíl od svých předchůdců svěřoval značné pravomoci svým spolupracovníkům. Poskytoval maximální samostatnost pohraničníkům, záchranářům a národním gardistům. „Nastavil nový systém práce v organizačních strukturách ministerstva vnitra. Tím hodně přispěl k výkonnosti celé této organizace,“ řekl ve studiu ČT24 brigádní generál v záloze František Mičánek.

I úmrtí Monastyrského prvního náměstka Jenina je pro ministerstvo značnou ztrátou. Podle BBC šlo o „mimořádně zkušeného státního úředníka“. Absolvent akademie tajné služby SBU působil více než deset let v diplomatické sféře, na starost měl například spolupráci s ministerstvy jiných zemí. Zabýval se ale i mezinárodními soudními procesy, které Kyjev vede proti Moskvě kvůli škodám způsobeným Ukrajině ruskou agresí.

Chod ministerstva tragédie neovlivní, tvrdí Kyjev

S ohledem na význam zastávaných postů obětí pádu vrtulníku se tak začaly objevovat spekulace o tom, jak ztráta ovlivní chod ministerstva, které má ve válce udržovat bezpečnost a řídit policii. Do bojů se podle NYT zapojilo více než 200 tisíc speciálních policistů a dalších pracovníků resortu. Ministerstvo také dohlíží na záchranné práce po raketových útocích a na odminování dobytých území.

BBC v souvislosti s úmrtími psala o zásahu vlády v Kyjevě. Premiér Denys Šmyhal mluvil o „velké ztrátě pro vládní tým a celý stát“. Starosta Kyjeva Vitalij Klyčko označil pád za „velkou tragédii“ pro Ukrajinu, stejně se vyjádřil i Zelenskyj.

Ukrajinští představitelé však už v prvních komentářích zdůraznili, že ministerstvo vnitra funguje normálně a že tragédie chod úřadu neovlivní. Resort v současné době řídí Ihor Klymenko, dosavadní náčelník ukrajinské policie. Vláda jej jmenovala náměstkem ministra vnitra a dočasně mu uložila vykonávat ministerskou roli. O nástupci Monastyrského se bude teprve rozhodovat.

Bezpečnostní analytik Smetana k situaci na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Podle výzkumného pracovníka katedry bezpečnostních studií FSV UK Michala Smetany je ztráta kompetentních lidí vždycky citelná. „Ale nemyslím si, že je to něco, co nějak zásadně ovlivní dynamiku konfliktu. Ukrajina jistě bude schopna tyto své lidi nahradit,“ uvedl ve vysílání ČT24.

Podobný názor zastává i Mičánek. „Ministr plus jeho zástupce plus státní tajemník nejsou celé vedení ministerstva vnitra. Hlavních funkcionářů je tam daleko víc.“ Dopad na fungování ministerstva předpokládá pouze krátkodobý, a to právě i díky způsobu, kterým Monastyrskyj resort vedl.

„Chod ministerstva vnitra by neměl být nijak zvlášť ovlivněn, protože není centralizován, jak vidíme například v ruských mocenských strukturách. To je obrovská výhoda. Jednoho nebo dva, tři lidi, i když jsou velmi důležití, je možné nahradit ve velmi krátké době a se stejnou kvalitou,“ domnívá se brigádní generál v záloze.

Studio 6: František Mičánek k vyšetřování pádu vrtulníku s ministrem vnitra (zdroj: ČT24)

Nehoda, nebo sabotáž?

Otazníky se objevují také nad příčinou pádu vrtulníku. Rozvědka prošetřuje tři možné scénáře – technickou závadu, porušení letových pravidel i úmysl. Podle Mičánka je zatím nejpravděpodobnější verzí chyba pilota. „Byla způsobena špatnými povětrnostními podmínkami. V oblasti byla mlha, a navíc ještě výpadek elektřiny, takže nesvítila žádná varovná světla na vysokých budovách. Podle toho, co uvádí agentury, se vrtulník při nízkém letu zachytil o střechu a následně spadl,“ uvedl.

Prezident Zelenskyj ale ve středu prohlásil, že se podle něj nejedná o nešťastnou náhodu. „Byla to válka. Válka se neodehrává jen na bojišti. Válka se odehrává na různých frontách,“ řekl účastníkům Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu.

I na sociálních sítích se spekuluje o sabotáži. Někteří svědci údajně viděli vrtulník hořet a otáčet se ve vzduchu ještě předtím, než došlo k nárazu. „Což by bylo velice nepříjemné, pro ukrajinská oficiální místa nebo vůbec ukrajinské bezpečnostní složky, že by se jim někdo takto infiltroval do systému. Nicméně zatím vyšetřování neprokázalo žádný takovýto zásah,“ řekl Mičánek.

„Ukrajina to vyšetřuje tak rychle, jak může. (Atentátu) nic nenasvědčuje, je to spíš méně pravděpodobná hypotéza, jakkoliv se s tím musí pracovat,“ dodal Smetana.