Měsíc od požáru na Havaji. Hasiči dostali oheň pod kontrolu v tomto týdnu, pohřešuje se přes 380 lidí

Události: Měsíc po ničivých požárech na Havaji (zdroj: ČT 24)

Uplynul měsíc od zažehnutí tragického požáru na havajském ostrově Maui. Americké úřady potvrdily 115 obětí, přes 380 lidí se dále pohřešuje. Historické město Lahaina, kde před neštěstím žilo na jedenáct tisíc obyvatel, lehlo popelem. Specialisté teď na spáleništi hledají nebezpečné látky a materiály.

Za svítání, v pravé poledne a při západu slunce obyvatelé v Lahaině uspořádali vigilii za oběti nejtragičtějšího požáru na území Spojených států amerických za poslední století.

Mrtvé teď připomínají i kříže, které dobrovolníci umístili podél dálničního objezdu zdevastované Lahainy. Historickou metropoli Havajského království lesní požár sežehl. Plameny za sebou zanechaly obraz zkázy.

Identifikace obětí je takřka nemožná

Federální vyšetřovatelé dále pohřešují víc než 380 lidí. Pozůstatky dalších možných obětí chybí, jakákoliv identifikace je takřka nemožná.

Obyvatel Lahainy Frank měl štěstí, když přežil. Bydlí v evakuačním centru, přišel ale o všechno stejně jako tisíce dalších. „Oheň byl tak prudký. Všechno se proměnilo v prach, auta se rozpouštěla jako vosk,“ řekl. „Osobní věci, ty nejdůležitější jako rodinná alba, pasy, důležité dokumenty, peníze,“ dodal.

„Jsou tam tři tisíce domů, které jsou úplně nebo částečně zničené. Jsou neobyvatelné. Lidé z Lahainy musí rozhodnout, kdy se začne s rekonstrukcí,“ prohlásil guvernér Havajských ostrovů Josh Green.

Spálené město teď procházejí specialisté, kteří hledají nebezpečné látky. Pátrají po čistících prostředcích, ředidlech nebo pesticidech. Na místě budou zasahovat měsíce.

Hořelo nepřetržitě od 8. srpna

„Máme nástroje, kterými dokážeme odhalit různé hrozby včetně radiace,“ uvedl velitel týmu z Federální služby ochrany životního prostředí Doug Ferguson.

Požár na Maui se hasičům podařilo úplně zvládnout až na začátku tohoto týdne. Hořelo od 8. srpna. Mezitím pokračuje hledání viníka. Kromě správce místní elektrické sítě vyšetřovatelé ukazují na další firmy a soukromníky. Ti podle nich na svých pozemcích nechali růst nevhodnou vegetaci, umožňující snadné šíření plamenů.