Lidé v Šanghaji se vzpouzí karanténě. Úřady je v ní drží čtvrtý týden, oplotily dokonce celé čtvrtě

Události: Obyvatelé Šanghaje se vzpouzí lockdownu (zdroj: ČT24)

Šanghaj se bouří proti tvrdému lockdownu. Většina obyvatel pětadvacetimilionového města nesmí kvůli šíření covidu-19 už čtyři týdny vycházet na ulici. Teď jim úřady dokonce postavily před domy ploty. Uzávěry se obávají i obyvatelé Pekingu, kteří se zásobují potravinami. Čína se drží politiky nulové tolerance ke koronaviru.

Lockdown nebere konce a v Šanghaji to vře. Po čtyřech týdnech obyvatelé ztrácejí nervy. Bezpečnostní složky obehnaly některé čtvrti plotem, ale lidé ho ničí. Úřady nevědí, co hasit dřív, zda ohniska nákazy nebo hněv na internetu.

Na sítích se totiž šíří sestřih nahrávek frustrovaných obyvatel a bezradných pracovníků. Stěžují si na nefunkční služby, chybějící jídlo nebo absurdní nařízení. „Také bych chtěla slyšet nějaká dobrá rozhodnutí, abych se mohla podívat nájemníkům do očí. Ale žádná nejsou,“ stěžuje si v jednom ze zaznamenaných telefonátů tajemnice výboru pro rezidenty.

Na videích jsou například vidět hygienici v ochranných oděvech, kteří zapečetili do karantény řidiče v jeho kamionu. Jedné ženě zase před očima utratili psa, protože musela do izolace. „Mám byt, kam se nemůžu vrátit. Musíte ho zabít? Bože,“ naříkala obyvatelka Šanghaje.

V Pekingu se obávají stejného zacházení

Úřady přemisťují do karantény celé komunity včetně zdravých lidí, aby dezinfikovaly jejich domovy. Drsné podmínky těžce zvládají hlavně senioři. Některé obyvatele s nařízenou izolací dokonce shromažďují do takzvaných tranzitní zařízení. Jedna z žen ho popsala jako vězení s katastrofálními hygienickými podmínkami.

„Byl tam chaos, nikdo to neřídil, špatné podmínky a špína. Musela jsem si najít lůžko, ale prostěradla měli jen použitá,“ popisuje obyvatelka Šanghaje Wu Kumi.

Stejného osudu se obávají v Pekingu. Oproti statisícům případů v Šanghaji je tam počet nakažených nízký, ale úřady omezují veřejné aktivity a začaly plošně testovat.