Jemenští hútíové zasáhli norský tanker v Rudém moři, na lodi vypukl požár

Norský tanker Strinda v Rudém moři zasáhla řízená střela, plavidlo začalo hořet, ale nikdo z posádky, kterou tvořilo 22 Indů, nebyl zraněn, uvedl vlastník tankeru. Raketu vypálili šíitští povstalci hútíové, kteří v sobotu slíbili útočit na všechny lodě zemí a společností, které spolupracují s Izraelem. Mluvčí rebelů v úterý prohlásil, že podobné akce budou pokračovat, dokud Izrael nepovolí dovoz potravin a zdravotnické pomoci do Pásma Gazy. Paříž v úterý odpoledne uvedla, že francouzská fregata FREMM Languedoc sestřelila dron, který norský tanker ohrožoval.

Povstalci zaútočili raketou na tanker poté, co posádka odmítla reagovat na všechna varování, uvedl v televizním prohlášení vojenský mluvčí hútíů Jahjíá Sarí. Francouzské ministerstvo obrany v úterý označilo útok za rozsáhlý a dodalo, že vycházel z Jemenu.

Raketa loď zasáhla přibližně ve 22 hodin středoevropského času severně od průlivu Báb al-Mandab mezi Jemenem a africkým Džibutskem, uvedla s odkazem na zástupce americké armády agentura Reuters. Tanker se nejprve pohyboval vlastními silami, pak mu poskytl pomoc torpédoborec amerického námořnictva USS Mason, který byl v oblasti, uvedli američtí představitelé.

Tanker pluje pod norskou vlajkou a jeho vlastníkem je společnost Mowinckel Chemical Tankers, která tvrdí, že plavidlo vezlo z Malajsie do Itálie suroviny pro biopalivo, uvedla agentura AFP. Podle mluvčího povstalců vezl tanker Strinda palivo pro Izrael.

Později společnost Mowinckel dodala, že tanker Strinda měl v lednu příštího roku vézt náklad z izraelského Ašdodu. „Na doporučení našich bezpečnostních poradců bylo rozhodnuto tuto informaci nezveřejnit, dokud se plavidlo a jeho posádka nedostanou do bezpečných vod,“ uvedla společnost v prohlášení.

Útoky hútíů v Rudém moři

Jemenští povstalci v poslední době podnikli několik útoků drony a raketami. V neděli vyslali drony k francouzské fregatě, která je sestřelila. O týden dříve zaútočili na americký torpédoborec a několik komerčních plavidel v Rudém moři. Skupina také v listopadu uskutečnila několik raketových a dronových útoků zacílených na Izrael.

Hútíové jsou spojenci Íránu, jednoho z hlavních nepřátel Izraele, a lodě v Rudém moři napadají v rámci kampaně, jejímž cílem je podle nich podpora Palestinců. Poté, co Hamás zaútočil 7. října na Izrael a ten zahájil odvetné bombardování Pásma Gazy, se v Jemenu konaly masivní demonstrace na podporu Palestinců.

Útoky v Rudém moři jsou pro hútíe strategickou příležitostí, míní Emile Hokayem, odborník z Mezinárodního institutu pro strategická studia v Londýně. Mohou se díky nim v arabském světě prezentovat jako „ochránci utlačovaných“, napsal server The Economist.

Rebelové svými kroky vysílají signál, že Rudé moře je nyní otevřenou frontou v boji proti Izraeli. Sofistikovanost jejich útoků ukazuje, že hútíové zdaleka nejsou jen neorganizovanou skupinou bojovníků, jak bývají někdy popisováni, upozornil The Economist.

Vybavení hútíů

Arzenál hútíů posilují íránské útočné bezpilotní letouny, včetně strojů Šáhed-136, které Rusko používá proti Ukrajině. Kromě leteckých dronů mají rebelové k dispozici ty námořní a zařízení na kladení min.

Některé vybavení ukořistili od jemenské pravidelné armády a následně upravili. Hútíové mají k dispozici nejméně deset různých typů protilodních střel. Mimo jiné Exocet, které lze použít na moři a jsou založeny na čínských konstrukcích, al-Mandab 1 a 2, jež mají dolet přibližně 120 kilometrů. Disponují také řízenými střelami Quds z-0 a Sayyád, které se mohou pochlubit doletem až 800 kilometrů a které jsou vybaveny radarem, infračerveným nebo elektrooptickým vyhledávačem pro zaměření cíle, doplnil The Economist.

Válečná plavidla v Rudém moři

Na začátku prosince americký poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan naznačil, že probíhají rozhovory se spojenci o vytvoření námořní operační skupiny v Rudém moři. Následně se na ochraně plavby v Rudém moři podílelo americké, francouzské, japonské a izraelské námořnictvo. Podle serveru The Telegraph je možné, že fregata Královského námořnictva HMS Lancaster, trvale nasazená v Perském zálivu, se již také nachází v dané oblasti.

Navíc britský torpédoborec HMS Diamond v současnosti proplouvá východním Středomořím a rovněž směřuje do Rudého moře, napsal The Telegraph v pondělí odpoledne. Americké námořnictvo ocení mezinárodní podporu, protože válečná plavidla dalších států dodávají legitimitu jeho přítomnosti v oblasti, dodal server.