Íránský prezident nevyloučil jednání s USA. Washington ale musí odvolat sankce

Írán by mohl zasednout k rozhovorům se Spojenými státy, pokud Washington odvolá sankce. Podle íránské státní anglickojazyčné televize Press TV to naznačil íránský prezident Hasan Rouhání. Vztahy mezi oběma zeměmi jsou v poslední době napjaté, USA vysílají do regionu kvůli blíže neupřesněné íránské hrozbě bombardéry, letadlovou loď i vojáky.

„Rouhání říká, že pokud USA odvolají sankce a dostojí svým závazkům, tak dveře uzavřené nejsou,“ citovala agentura Reuters íránskou televizi.

Vztahy mezi USA a Íránem jsou na bodu mrazu od minulého roku, kdy americký prezident Donald Trump oznámil odstoupení Spojených států od mezinárodní jaderné dohody s islámskou republikou z roku 2015 a uvalil na ni nové sankce.

Napětí v posledních týdnech vyvrcholilo, když USA do blízkovýchodního regionu vyslaly letadlovou loď a bombardéry B-52 kvůli blíže neupřesněné íránské hrozbě. Minulý týden pak prezident Trump oznámil, že na Blízký východ posílá rovněž 1500 nových vojáků, jejichž úkoly budou především obranné.

Americký prezident je zastáncem tvrdého postupu proti Teheránu, zároveň opakovaně vyzval íránské činitele, aby s USA usedli k jednání o svém jaderném programu, což Íránci vždy odmítli.