Hizballáh v odvetě za smrt velitele provedl velký útok na Izrael

Libanonské šíitské hnutí Hizballáh tvrdí, že uskutečnilo největší dronový útok na izraelské cíle od začátku války v Pásmu Gazy, tedy od 7. října loňského roku. S odvoláním na představitele hnutí o tom informovala agentura Reuters. Hizballáh podle svého prohlášení vypustil rakety a drony celkem na devět vojenských objektů Izraele. Útok proběhl den poté, co židovský stát oznámil, že se mu podařilo zneškodnit vysoce postaveného velitele šíitského hnutí. V Pásmu Gazy postupuje Izrael dál do Rafahu, zatímco pokračují jednání o příměří.

Útok je odplatou za smrt Táliba Samího Abdalláha, citovala agentura Reuters představitele hnutí Hizballáh. Velitele, známého též jako „abú Tálib“, Izrael označil za nejvýše postaveného člena Hizballáhu, kterého se mu od října podařilo zlikvidovat.

„Hizballáh pod vedením Íránu a bejrútská vláda nesou plnou odpovědnost za rostoucí násilí na izraelsko-libanonské hranici,“ reagoval mluvčí vlády izraelského premiéra Benjamina Netanjahua s tím, že k odpovědnosti budou aktéři dohnáni „diplomatickou, nebo jinou cestou“. „Izrael odpoví silou na útoky ze strany Hizballáhu,“ dodal.

Podle izraelské armády přes hranici do Izraele přeletělo na čtyřicet střel a raket a dalších sedm „podezřelých vzdušných cílů“, čímž se zřejmě myslí bezpilotní prostředky. Některé z nich zničily systémy protivzdušné obrany, další po dopadu způsobily požáry. Cílem byl sever Izraele a Golanské výšiny, které Izrael částečně okupuje. Dva lidé jsou zranění, píše server The Times of Israel.

„Od začátku této krize už osm měsíců vedeme rozhovory s Izraelem i Libanonem, aby napětí na hranici nepřerostlo v plnohodnotnou válku,“ uvedl v reakci na nejnovější vývoj vysoce postavený americký činitel.

Své znepokojení ohledně situace na hranici mezi Izraelem a Libanonem vyjádří i země skupiny G7. Uvedla to agentura Reuters, která má k dispozici návrh závěrečného usnesení summitu skupiny, který se koná do soboty v Itálii. Země v prohlášení také vyjádří podporu snahám Spojených států dojednat příměří v Pásmu Gazy.

Íránem podporované hnutí Hizballáh a Izrael na sebe přerušovaně útočí od začátku konfliktu v Pásmu Gazy, v posledních dvou dnech jsou však útoky výrazně intenzivnější. Už ve středu Hizballáh provedl nejméně osm podobných odvetných akcí.

Izrael postupuje dál do Rafahu, boje se podle obyvatel zintenzivňují

Izraelské tanky mezitím postupují dál do západní části Rafahu v Pásmu Gazy. Místní obyvatelé agentuře Reuters řekli, že vojenská operace izraelských vojáků z noci na čtvrtek byla jednou z nejintenzivnějších, jakou oblast zatím zažila. Izraelci útočili ze vzduchu, souše i moře.

Podle výpovědí Palestinců se izraelské jednotky přiblížily k oblasti Mavásí, která je ve všech oficiálních oznámeních a mapách armády židovského státu vedena jako humanitární zóna, a to od doby, kdy Izraelci do Rafahu v květnu poprvé vstoupili, píše Reuters.

Izraelská armáda odmítla, že by na humanitární zónu útočila. Úřady židovského státu zopakovaly, že jejich cílem je zničit v Rafahu poslední bojové jednotky teroristického hnutí Hamás. Izrael pokračuje v „cílených operacích na základě informací zpravodajských služeb“, uvedla dále armáda s tím, že v uplynulých dnech objevila další zbraně a zneškodnila další palestinské ozbrojence.

Izraelci podle svých slov ve středu v Pásmu Gazy zasáhli ze vzduchu celkem 45 cílů včetně vojenských objektů, militantních buněk, míst pro odpalování raket a tunelových šachet.

Jednání o příměří pokračují

Boje se nyní vystupňovaly ve chvíli, kdy Spojené státy jednají s Izraelem a Hamásem o návrhu dohody o příměří. Plán oznámený americkým prezidentem Joem Bidenem předpokládá tři etapy. Po zastavení bojů a propuštění části rukojmí držených Hamásem za palestinské vězně se má izraelská armáda stáhnout z obydlených oblastí Gazy a umožnit palestinským civilistům návrat domů. Zbývající rukojmí mají být propuštěni ve druhé fázi, kdy se rovněž mají trvale ukončit boje a izraelská armáda se má zcela stáhnout z Pásma Gazy. Poslední fáze počítá s obnovou zničeného Pásma Gazy.

Hamás podle Reuters vyjádřil dohodě podporu, ale projevil ostražitost ohledně toho, zda Izrael bude její podmínky plnit. Americký ministr zahraničí Antony Blinken ve středu upozornil, že ne všechny požadavky Hamásu jsou splnitelné. Hamás podle zdrojů Reuters žádá, aby dohoda zahrnovala mimo jiné záruky trvalého příměří. Někteří představitelé hnutí ale tvrdí, že skupina žádné změny nepředložila.