Demokratka Hobbsová bude podle projekcí guvernérkou Arizony. Republikáni jsou blízko většině ve sněmovně

Guvernérské volby v americkém státě Arizona vyhrála demokratka Katie Hobbsová, která porazila krajně pravicovou podporovatelku bývalého prezidenta Donalda Trumpa Kari Lakeovou. Na základě svých projekcí to uvedly televizní stanice NBC a CNN. Republikánům schází jediné křeslo k ovládnutí Sněmovny reprezentantů.

Hobbsová měla jako dosavadní státní tajemnice v Arizoně na starosti sčítání hlasů v prezidentských volbách 2020, které exprezident Trump a jeho příznivci zpochybnili.

Lakeová patří k těm, kteří opakují Trumpova nepodložená tvrzení, že Joe Biden vyhrál prezidentské volby pouze díky podvodu. Trump před guvernérskými volbami Lakeovou podpořil.

Dosavadní republikánský guvernér Doug Ducey nemohl kvůli ústavnímu omezení znovu kandidovat. Arizona je státem, kde je podpora demokratů a republikánů velice vyrovnaná. Někdejší republikánská bašta se ale v posledních letech stále více přiklání k demokratům.

Voliči vybírali minulé úterý guvernéry ve 36 státech, stejně jako celou Sněmovnu reprezentantů a třetinu Senátu. Vzhledem k pomalému sčítacímu procesu jsou výsledky zveřejňovány mnohdy s několikadenním odstupem.

Republikáni mají na dosah většinu ve sněmovně

Zatímco v případě Senátu je jasné, že většinu udrží demokraté, ke kontrole nad Sněmovnou reprezentantů mají blíž republikáni. K většině v komoře už jim zbývá získat jen jediné křeslo poté, co vyhráli ve dvou kalifornských a jednom newyorském obvodu.

Republikáni tak mají ve sněmovně jistých 217 křesel, zatímco demokraté 204. Z patnácti obvodů, které stále zbývá sečíst, mají republikánští kandidáti nejméně ve dvou významný náskok.