Dánská nákladní loď čelila útoku hútíjských povstalců. Americké námořnictvo sestřelilo dvě rakety

Dánskou nákladní loď v Rudém moři v sobotu večer zasáhla raketa vystřelená hútíjskými rebely z Jemenu. Dvě další rakety sestřelilo americké námořnictvo, uvedl Pentagon, podle něho šlo už o třiadvacátý takový útok od 19. listopadu. Američané později uvedli, že na dánskou loď v neděli ráno znova zaútočili povstalci ze čtyř malých plavidel, na což reagovala americká armáda, která tři z nich potopila.

Americké centrální velení uvedlo, že americké torpédoborce Gravely a Laboon reagovaly na žádost o pomoc kontejnerové lodi společnosti Maersk Hangzhou plující pod singapurskou vlajkou a vlastněné a provozované Dánskem. Podle dostupných informací raketa nikoho na palubě nezranila a loď může pokračovat v plavbě na sever.

Dvojice plavidel amerického námořnictva na útok reagovala a lodi Gravely se povedlo sestřelit další dvě rakety, píše britský server The Guardian.

V neděli americká armáda dále uvedla, že v Rudém moři potopila tři malé lodě jemenských povstalců, kteří stříleli na nákladní loď i na její vrtulníky, a zabila jejich posádky. Čtvrté útočící lodi se podařilo uprchnout. Povstalci se prý dostali k lodi Maersk asi na dvacet metrů a stříleli na ni. Ochranka nákladní lodi střelbu opětovala. Firma Maersk poté oznámila, že na 48 hodin pozastavuje plavby Rudým mořem.

Aktivity na Írán napojených jemenských rebelů, které sami označují za reakci na izraelské vojenské operace v Pásmu Gazy, podle agentury Reuters výrazně narušily obchodní trasy jdoucí přes Rudé moře. Několik dopravních společností v reakci na útoky přerušilo provoz přes Rudé moře a místo toho volí delší cesty kolem Afriky.

Spojené státy zřídily mezinárodní námořní koalici na ochranu této tranzitní trasy, po které probíhá až dvanáct procent světového obchodu. Agentura AP s odvoláním na amerického admirála Brada Coopera uvedla, že od začátku této koalice před zhruba dvěma týdny proplulo Rudým mořem na 1200 obchodních lodí a žádnou z nich až do soboty nezasáhla žádná střela.

Povstalci, kteří v Jemenu od roku 2015 válčí proti koalici vedené Saúdskou Arábií, se stali v regionu významnou vojenskou silou. Mají desetitisíce bojovníků a velký arzenál raket a útočných dronů.