Část migrantů přežívá v Bosně a Hercegovině bez přístřeší. Situaci jim ztěžují tuhé mrazy

Události: Migranti bez přístřeší (zdroj: ČT24)

Tuhé mrazy v Bosně a Hercegovině zasáhly stovky migrantů, kteří nemají přístřeší. V zemi je momentálně přes osm tisíc běženců. Téměř čtvrtina z nich přežívá v tvrdých podmínkách mimo zázemí uprchlických táborů. Evropská unie označila jejich situaci za alarmující. Neziskové organizace i někteří unijní představitelé varují před humanitární krizí.

V teplotách hluboko pod bodem mrazu, bez elektřiny, pitné vody i lékařské pomoci. Místo uprchlického tábora se jejich domovem staly budovy, které zničila před více než čtvrt stoletím bosenská válka.

Podobně přežívají stovky migrantů. Například šestnáctiletý Ali, který utekl z Afghánistánu, našel útočiště v opuštěném autobuse. „Přespávám tady asi pět, šest měsíců. Žiji v opravdu špatných podmínkách. Nikdo se o nás nestará a není tu bezpečno,“ řekl Ali.

Pomoc od humanitárních pracovníků

V oblasti nyní operují mobilní týmy humanitárních pracovníků. Snaží se vyhledat migranty bez přístřeší a pravidelně jim nosí balíčky s potravinami a základními potřebami. „Mobilní týmy vznikly, aby zajistily ty, kdo nejsou v táborech a nejsou příjemci pomoci z uprchlických center. Jsme v kontaktu asi s tisícovkou migrantů, kteří squatují po celém regionu,“ uvedla koordinátorka Mezinárodní organizace pro migraci Nataša Omerovičová. 

Někteří tu dál čekají v provizorních podmínkách a doufají, že se jim podaří dostat do západní Evropy přes balkánskou trasu. Asi tisícovku lidí připravil o přístřeší rozsáhlý požár, který v prosinci zničil tábor Lipa. Podle policie ho založilo několik migrantů, poté co se ho rozhodla Mezinárodní organizace pro migraci uzavřít kvůli nevyhovujícím podmínkám. Nyní je tu situace ještě horší.

„Celé ubytování shořelo, nemáme žádné zařízení. Spíme v umývárnách, hodně lidí má nemoci. Nejsou tu léky, nejsou tu doktoři,“ stěžuje si Khan, migrant z Pákistánu.

Někteří z migrantů mají příznaky koronaviru, kvůli nedostatku testů se nedaří nákazu trasovat. Evropská unie mezitím začala naléhat na Sarajevo, aby alarmující situaci vyřešilo. Etnicky rozdělená vláda se na uprchlické otázce ale nedokáže rychle shodnout. Zhruba dva týdny po požáru zřídila první zateplené stany, místo v nich ale není pro všechny.