Biden si cení vztahu s čínským prezidentem, prohlásil americký diplomat v Pekingu

Americký prezident Joe Biden si cení svého vztahu se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem a zasazuje se o stabilitu vztahů obou zemí, vzkázal v Pekingu americký zmocněnec pro klimatické otázky John Kerry. Jeho návštěva Číny navazuje na cesty šéfa americké diplomacie Antonyho Blinkena a ministryně financí USA Janet Yellenové v posledních týdnech, které mají podle americké diplomacie přispět ke zlepšení vzájemných vztahů.

Kerry na schůzce s nejvýše postaveným čínským diplomatem Wangem I podle agentury Reuters také řekl, že Biden věří, že se podaří změnit dynamiku vzájemných vztahů. Dvojici velmocí dělí pohled na řadu otázek, včetně obchodu, mezinárodní politiky nebo dodržování lidských práv v Číně.

Ke změně napjatých vztahů by podle Kerryho, který se setkal také s čínským premiérem Li Čchiangem, mohla přispět i spolupráce USA a Číny v oblasti ochrany klimatu. „Velmi doufáme, že toto může být začátek nejen rozhovoru mezi námi a vámi o otázkách klimatu, ale že můžeme začít měnit i širší vztahy,“ uvedl americký zmocněnec.

Blinken se v červnu stal prvním americkým ministrem zahraničí po pěti letech, který Čínu navštívil. Biden krátce poté vyjádřil přesvědčení, že vztahy Spojených států a Číny jsou na správné cestě. Prakticky zároveň ale svůj čínský protějšek Si Ťin-pchinga označil za diktátora, což Peking pobouřilo.