Afghánští migranti bez dokladů opouštějí Pákistán, který už je odmítá hostit. Celkem jich je přes milion

Tisíce Afghánců v osobních a nákladních automobilech zaplněných nábytkem, oblečením a dalšími věcmi se ve středu zařadily do dlouhé fronty na hraničním přechodu Torcham. Chtějí se vrátit z Pákistánu do své vlasti. Pákistánské úřady daly migrantům bez platných dokladů čas na dobrovolný odchod ze země právě do středy, poté je začnou zatýkat a vyhošťovat.

Pákistánská vláda uvádí, že ze zhruba čtyř milionů Afghánců v Pákistánu jich nemá potřebné dokumenty 1,7 milionu.

Pákistánský ministr vnitra Sarfraz Bugtí varoval, že u migrantů bez dokumentů, kteří v zemi zůstanou po vypršení lhůty, nebudou úřady dělat žádné ústupky. Ve čtvrtek se pákistánská vláda chystá otevřít 49 detenčních zařízení, z nichž každé pojme několik tisíc lidí. V těchto střediscích mají být umísťováni migranti čekající na deportaci, napsala pákistánská média.

Za dva roky přišlo nejméně 600 tisíc Afghánců

Pákistán v uplynulých desetiletích přijal statisíce Afghánců, kteří ze své vlasti prchali před válečnými konflikty, chudobou i pronásledováním. Od srpna 2021, kdy se k moci v Afghánistánu vrátilo islamistické hnutí Taliban, jich do Pákistánu přišlo nejméně 600 tisíc.

Sadíja, která studuje ve městě Péšávar na severozápadě Pákistánu, říká, že před dvěma lety uprchla z Afghánistánu, aby měla šanci pokračovat ve vzdělání. Taliban umožňuje dívkám navštěvovat pouze základní školu, střední školy a univerzity pro ženy uzavřel. Ženy v Afghánistánu také nesmějí navštěvovat parky, tělocvičny, bazény a na veřejnosti musí chodit od hlavy k patě zahalené.

Pákistán čelí hospodářské krizi

Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky vyzval pákistánské úřady, aby deportace zastavily. „Domníváme se, že ti, jimž hrozí deportace, budou v případě návratu do Afghánistánu čelit vážnému nebezpečí porušování lidských práv, včetně zatýkání a zadržování bez soudu, mučení a krutého a nelidského zacházení,“ prohlásila mluvčí úřadu Ravina Shamdasaniová.

Pákistán čelí v posledních letech hospodářské krizi a podle pozorovatelů citovaných agenturou AFP má rozhodnutí vyhostit afghánské uprchlíky bez dokladů, vnímané jako zátěž pro finance i infrastrukturu, u místních obyvatel převážně podporu. Pákistánská vláda iniciativu zdůvodňuje především bezpečnostními důvody; podle ní afghánští ozbrojenci stojí za velkým množstvím sebevražedných atentátů a dalších násilností na pákistánském území.

Agentura Reuters s odvoláním na pákistánské ministerstvo vnitra uvedla, že od říjnového oznámení plánu pákistánské vlády vyhostit migranty bez platných dokladů se do Afghánistánu vrátilo již více než 140 tisíce lidí. Jen v úterý opustilo Pákistán přes hraniční přechod Torcham 21 tisíce migrantů, dalších osm tisíc jichž odešlo přes přechod Čaman.

V Islámábádu byly v úterý zbořeny stovky nelegálně postavených domů, v nichž žili v chudobě Afghánci.