Začaly opravy dvou důležitých silnic ve Znojmě. Řidiči bloudili na objížďkách

Události v regionech: Opravy silnic ve Znojmě (zdroj: ČT24)

Ve Znojmě začaly hned na dvou místech opravy hlavního tahu přes město. Dělníci vyměňují povrch vozovky. Auta, která míří na Vysočinu a dál, musí tři týdny jezdit po objízdných trasách. Část řidičů podle policie v pondělí ráno bloudila.

Ulicemi Znojma projíždějí denně stovky kamionů. Těžká auta zvlnila povrch některých silnic, bylo třeba začít s opravami. „Ta vozovka by měla mít životnost minimálně deset let. Na to je to konstruováno. Na to je udělaný i ten projekt,“ řekl oblastní ředitel firmy Strabag Ondřej Chrást.

Investice za patnáct milionů korun ale teď nepohodlí lidem na cestách na čas ještě zvětšila. Po Mariánském náměstí a Pražské ulici projedou jen ve směru do centra, opačně, na Prahu nebo Jihlavu musí podle oranžových šipek objížďkou. „Je to značeno zvlášť pro tři a půl tuny a nad tři a půl tuny,“ řekl ředitel Ředitelství silnic a dálnic – Správy Brno David Fiala

Podle policistů se průjezd Znojmem během pondělní dopolední špičky některým protáhl o desítky minut. Svou vinu na tom měli řidiči nákladních aut, kteří vjeli, kam neměli.

Právě nákladní auta přitom trápí Znojmo dlouhodobě. Skokově jich přibylo loni v prosinci kvůli posílení osobních vlaků na rakouské železnici a snížení kapacity pro nákladní dopravu. Dřevo pro blízkou pilu vozí právě po silnici.

„My jsme na začátku roku iniciovali dopis na rakouskou stranu, zda by nemohlo dojít k úpravě, bohužel stále nemáme odpověď,“ postěžovala si starostka Znojma Ivana Solařová (ANO).

Pomoci by měla výhledově dostavba obchvatu města. Ještě letos chce Ředitelství silnic a dálnic zažádat o jeho povolení.