V jižních Čechách začne ordinovat on-line pohotovost. Pomůže přetíženým nemocnicím

Události v regionech: Jihočeský kraj spustí on-line pohotovost (zdroj: ČT24)

V Jihočeském kraji začne fungovat bezplatná on-line lékařská pohotovost. Lidé se teď jednoduše budou moci přes internet nebo telefonicky spojit s lékařem a vyhnout se tak návštěvě ordinace. Novinka má ulevit i přetíženým pohotovostem v nemocnicích. Ty často blokují právě lidé, kteří by svůj problém mohli vyřešit na dálku. Systém se spustí ve čtvrtek 1. srpna.

Právě on-line pohotovost může být budoucností zdravotní péče. Pacient se na dálku spojí s lékařem a už po pěti minutách může mít v mobilu lékařskou zprávu nebo e-recept. „Jsme připojeni na Státní ústav pro kontrolu léčiv, to znamená, že ten lékař vidí, jaké pacient bere pravidelně léky. Pacienty také vyzýváme k vyplnění anamnestického dotazníku,“ řekl jednatel MEDDI hub Jiří Pecina.

K registraci na webu jsou potřeba jen základní údaje, počítač nebo chytrý telefon a připojení k internetu. Do půl hodiny pacient už mluví s lékařem.

Službu jako benefit nabízejí už i některé firmy. O Vánocích díky tomu do ordinací nemuselo asi 3800 lidí, kteří své zdravotní problémy vyřešili na dálku. „Jsou to lehčí infekce, nejčastěji infekce dýchacích cest, močových cest, potom kožní dermatologické potíže, jako jsou otoky po štípnutí, vyrážky, ekzémy a tak dále,“ popsal lékař Ondřej Tefr.

Podle hejtmana jde o moderní a efektivní zdravotní péči

Novinku vítají pohotovosti napříč celým Jihočeským krajem. Pomoci má také mnohdy vytížené českobudějovické nemocnici. „Ve všední dny k nám přijde dohromady zhruba dvacet pacientů, o víkendu je to i osmdesát pacientů. Takže pokud by se počet snížil třeba o čtvrtinu, bylo by to výborné,“ uvedl předseda představenstva Nemocnice České Budějovice Michal Šnorek.

„Náklady jsou někde kolem čtrnácti milionů korun, což není nijak dramatická částka. Český zdravotní systém by se měl naučit využívat tyto moderní efektní metody a hradit je třeba ze zdravotního pojištění,“ míní hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS).

Pacienti za konzultaci s lékařem on-line nezaplatí nic, podmínkou je ale trvalé bydliště v Jihočeském kraji.