Turisté se skládají na opravu ohořelé rozhledny v Českém Švýcarsku

Lidé se skládají na zničenou rozhlednu na Vlčí hoře (zdroj: ČT24)

Lidé se skládají na obnovu rozhledny na Vlčí hoře v Českém Švýcarsku, kterou na začátku dubna poničil rozsáhlý požár. Přilehlou turistickou chatu vypálil do základů, na rozhledně samotné pak způsobil škodu za dva miliony korun. Klub českých turistů (KČT) se teď, i díky dobrovolným příspěvkům, snaží rozhledně vdechnout nový život.

S požárem hasiči bojovali deset hodin. Přestože vyhlídkovou věž zachránili, vznikly na ní škody za dva miliony korun. „Škoda je především na opláštění, takže plášť se udělá kompletně nový,“ přibížil předseda KČT v Krásné Lípě Václav Hieke.

Cena se ale může ještě změnit. „Komplikací je velmi ztížený přístup – z povahy rozhledny. Uvidíme, s čím rozpočtáři přijdou, a pak budeme muset řešit, co s tím dál,“ řekl starosta Krásné Lípy Jan Kolář (nestr.).

Klub českých turistů chce vybrat milion

I proto s obnovou a rozvojem rozhledny pomáhají dobrovolní dárci. Zatím jich jsou zhruba čtyři stovky. „Jsem překvapený, že tam je téměř 400 tisíc korun. Je to určitě zajímavý signál, že lidé nejsou lhostejní,“ popsal starosta.

Klub českých turistů by chtěl vybrat milion korun. Do konce sbírky zbývá ještě dvacet dní. Na obnovu rozhledny putují třeba i peníze ze vstupného. „My už jsme přešli na letní provoz, i když je rozhledna v provizorním stavu, tak samozřejmě je otevřená,“ uvedl Hieke.

Návštěvnost je přitom enormní. Na opravené rozhledně by turisté v následujícím roce rádi oslavili své půlkulaté výročí. „Příští rok slavíme 135 let a chtěli bychom rozhlednu do té doby mít obnovenou,“ dodal Hieke.

S obnovou rozhledny by měli pomoct i dobrovolní brigádníci, kteří na Vlčí horu dorazí poprvé na začátku června.