Problémy s bydlením by pomohla řešit decentralizace úřadů, řekl při návštěvě Prahy Pavel

Státní správa by se podle prezidenta Petra Pavla měla decentralizovat. Domnívá se, že radnice by dokázaly leccos vyřizovat lépe a rychleji než centrální instituce. Řekl to na závěr oficiální návštěvy Prahy. V jejím druhém dnu navštívil například staveniště metra D, prohlédl si nízkoprahové centrum Jahoda, zúčastnil se také debaty na téma dostupnosti bydlení, což je v metropoli velký problém.

Nejenže jsou ceny bydlení v Praze velmi vysoké, bytů je navíc málo. Není to proto, že by se jich nemnoho připravovalo – nedostatek se jich dokončuje. Developeři tvrdí, že je to složitými podmínkami pro získání stavebního povolení.

Jeden projekt tak zabere podle developerů často kolem deseti let. „Kdyby se rychleji a jednodušeji povolovalo, tudíž se mohlo více stavět, ceny nových bytů mohou být zhruba o patnáct procent nižší,“ míní předseda představenstva Central Group Dušan Kunovský.

Události v regionech: Prezident diskutoval s urbanisty a zástupci vedení Prahy o bytové výstavbě a krizi bydlení (zdroj: ČT24)

O dostupnost bydlení v Praze se na své oficiální návštěvě metropole zajímal prezident Petr Pavel. Řekl, že ho překvapilo, když se na Institutu plánování a rozvoje hlavního města dozvěděl, že je Česko jednou z nejhorších zemí v Evropě z hlediska délky povolování staveb. Za problém považuje byrokracii. Považuje například za zbytečně vysoký počet 125 míst, která musí obce obeslat kvůli změně v územním plánu.

Poznamenal, že by za řešení považoval větší decentralizaci úřadů. „Budeme se bavit o tom, do jaké míry je možné decentralizovat státní správu a přenést určité působnosti na kraje a obce. Jsou to věci, které brání v tom, abychom byli schopnější, pružnější, abychom byli schopni reagovat na potřeby lidí v normálním časovém horizontu, který je běžný v Evropě,“ řekl Pavel na závěr návštěvy Prahy.

Dodal, že si komunální politici stěžují i na údajnou nepředvídatelnost soudů. Ty podle prezidenta někdy i ve stejné kategorii případů rozhodují různým způsobem. Prezident podle svých slov otázku zjednodušení povolovacích procesů plánuje otevřít při plánovaných jednáních se zástupci vlády.

Kam povedou další cesty po regionech, bude jasné po prázdninách

Oficiální prezidentova návštěva Prahy byla dvoudenní. Ve středu stihl kromě debaty o dostupnosti bydlení navštívit například staveniště metra D. Nová podzemní trasa, která povede z náměstí Míru do Písnice, se začala stavět loni, ale otevřít by se měla až koncem desetiletí. Hlava státu při prohlídce staveniště vyzdvihla komplexnost a náročnost projektu. V souvislosti s velkými pražskými projekty, jako je právě metro nebo vnitřní okruh, se na schůzkách s ministry bude mimo jiné zajímat o jejich financování, řekl.

Pavel začal již před svým uvedením do funkce navštěvovat regiony, kromě Prahy navštívil Ústecký, Karlovarský, Moravskoslezský, Liberecký kraj a Kraj Vysočina. Konkrétní plány na další výjezdy nemá. O tom, kde naváže na návštěvu hlavního města, bude jednat s vládou. Jasno o prezidentových budoucích cestách by mělo být po prázdninách.