Vrchní soud potrestal starostu Vápenné za dotační podvod tříletou podmínkou

Vrchní soud v Olomouci potrestal starostu Vápenné na Jesenicku Leoše Hanniga (TOP 09) za dotační podvod a poškození finančních zájmů Evropské unie tříletým podmíněným trestem a pokutou tři sta tisíc korun. Zmírnil tak rozsudek olomouckého krajského soudu, který Hanniga loni poslal na pět let do vězení a uložil mu pokutu šedesát tisíc korun. Případ se týká využití dotace, s jejíž pomocí Vápenná financovala rekonstrukci Latzelovy vily. Obec ale nedokázala dodržet podmínky dotace a zajistit tříleté působení sociální služby, důvodem bylo zpoždění rekonstrukce. Hannig už dříve odmítl, že by se úmyslně dopouštěl podvodu.

Odvolání k vrchnímu soudu podal Hannig. Jeho obhájce v úterý navrhl starostu zprostit viny či vrátit případ olomouckému soudu. Státní zástupce v závěrečném návrhu setrval na trestu pět let vězení. Vrchní soud rozsudek krajského soudu částečně zrušil a starostu potrestal třemi lety vězení s podmíněným odkladem na čtyři roky.

Podle předsedy senátu Vladimíra Štefana Hannig nezajistil, aby opravená vila sloužila k účelu, na který Vápenná získala dotace. Do zprávy zaměřené na vyhodnocení této investiční akce Hannig podle soudce napsal nepravdivé údaje o nových sociálních službách a aktivitách, aby se vyhnul riziku, že obec bude muset poskytnutou dotaci vrátit.

Vrchní soud snížil Hannigovi trest i kvůli tomu, že jde o deset let starý případ. „Rozhodnutí soudu samozřejmě akceptuji, nicméně se s ním nemůžu ztotožnit. Cítím se být nevinný. Nic jsem neukradl, nic jsem nezpronevěřil. Z mého pohledu nedošlo k žádné finanční újmě. Všechny finanční prostředky se vrátily jak státu, tak EU. Obec má za deset milionů korun opravenou budovu, kterou v tuto chvíli využívá spousta lidí a spoluobčané,“ reagoval Hannig. Zváží dovolání a bude také muset vyřešit další setrvání ve funkci starosty.

Podle státního zástupce Ondřeje Frgala vrchní soud snížil trest významně, takže v úvahu připadá dovolání. „Na druhou stranu je správné, že byl uložen peněžitý trest, protože šlo o snahu získat majetkový prospěch, byť jenom pro obec, a ne přímo pro obžalovaného. Takže v tomto smyslu je uložený trest částečně pozitivní, ale uvidíme po doručení rozsudku. Zvážíme možnost podání dovolání,“ sdělil.

Podle obžaloby obec Vápenná nesplnila podmínky přidělené dotace. Sociální pracovníci poskytovali své služby sociálně vyloučeným lidem kvůli časovému nesouladu s rekonstrukcí místo v opravené vile na jiném místě. Rekonstrukce byla úspěšná, kvůli tomuto formálnímu nedostatku však musela Vápenná celou dotaci vrátit.

Hanniga podpořilo Sdružení místních samospráv

Obžalobu proti Hannigovi, který stojí v čele Vápenné 21 let, vzneslo státní zastupitelství v roce 2019. Od té doby soud dvakrát rozhodl. Nejprve uložil starostovi pokutu patnáct tisíc korun a ve většině bodů obžaloby ho viny zprostil.

Proti rozsudku se ale státní zastupitelství odvolalo a žádalo vyšší trest, odvolací soud věc opakovaně vracel. Soudce krajského soudu Eduard Ondrášek poslední uložení trestu vězení loni na podzim odůvodnil tím, že v součtu evropská a státní dotace přesahovala deset milionů korun a jinou možnost než uložit trest na spodní hranici trestní sazby, která v tomto případě činí až deset let, soud nemá.

Nepravomocně odsouzenému starostovi vyjádřilo po rozsudku krajského soudu podporu Sdružení místních samospráv ČR. Podle jeho zástupců je starosta trestán za formální a nezáměrné pochybení. „Kdybych něco ukradl, zpronevěřil, byly v tom nějaké finanční úniky, dnes nesedím v této kanceláři a jdu pryč,“ prohlásil již dříve Hannig. Odmítl, že by se úmyslně dopouštěl podvodu.