Krušnohorské bučiny by mohly být zachráněny, kraj postupně zakazuje těžbu vzácných stromů

Zákaz kácení bučin v Krušných horách (zdroj: ČT24)

Podle ochránců přírody by se už brzy mohly v Krušných horách přestat těžit vzácné staré buky. Ústecký kraj zakázal jejich kácení v osmi nejstarších lokalitách. Bučiny, kterým se také často říká plíce severu, by se tak po letech ničení mohly dočkat přísnější ochrany. Zákaz těžby vítají ochránci přírody, například organizace Greenpeace.

V Krušných horách dřevorubci vykáceli velkou část vzácných bučin. Další staré buky by však už takový osud potkat nemusel. „Konečně se začíná aktivně řešit ochrana nejstarších porostů, které bohužel hodně mizí,“ řekla koordinátorka Greenpeace Nikol Krejčová. 

Ústecký kraj už zasáhl. „Krajský úřad zpřísňuje ochranu přírody v evropsky významné lokalitě, a to takovým způsobem, že zakazuje těžbu v těch nejstarších porostech,“ uvedla mluvčí hejtmanství Magdalena Fraňková. 

Ochranu před těžaři tak nově má přes 460 hektarů lesa. Už příští týden by k nim však mohla přibýt další čtyři území včetně Mariánského údolí u Horního Jiřetína. „Je to pozitivní, že se na tom dělá, že v tom krajský úřad koná, ale mělo by to být podle mě rychlejší,“ míní starosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt (Zelení). 

Ohroženy jsou i stromy, kterých se těžba nedotkla

Místní se nyní obávají toho, že stromy, které na částečně vytěžených svazích zůstaly, uhynou. „Usychají, protože se do nich přímo opírá slunce, do toho podloží těch stromů. V podstatě nemají vůbec žádnou šanci přežít,“ konstatoval starosta.

Rozhodnutí Ústeckého kraje, které nyní přichází, umožní podle Krejčové z Greenpeace zachránit poslední malé fragmenty, které zbývají.  

Firmy, které stromy vytěžily, se ke kauze dlouhodobě nevyjadřují. Nejvíce by však krušnohorským bučinám pomohlo vyhlášení chráněné krajinné oblasti.