Hasiči odklidili trosky vlaku, který ve středu narazil do nákladního auta na Karvinsku

Starosta Dolní Lutyně k nehodě vlaku a nákladního vozu (zdroj: ČT24)

Hasiči Správy železnic ukončili práce na odstranění trosek vlaku, který se ve středu u Dolní Lutyně na Karvinsku střetl s nákladním autem převážejícím vrtnou soupravu, řekl jejich mluvčí Martin Kavka. Nehodu nepřežil strojvedoucí vlaku. Dvě desítky cestujících utrpěly zranění. V péči lékařů moravskoslezských nemocnic zůstává pět lidí, stav všech je stabilizovaný. Policie propustila řidiče nákladního vozu. Doprava v místě bude obnovena nejdříve v sobotu večer.

„Hasiči na místě ukončili práce. Poškozenou lokomotivu i první vagon jsme odstranili z kolejiště,“ uvedl mluvčí. Dodal, že jako první by se měl obnovit provoz na koleji číslo jedna, po které havarovaný vlak nejel a je poškozena nejméně.

Práce na odstranění následků kolize začaly ve středu odpoledne, kdy vyšetřovatelé ukončili práci na místě nehody. K dispozici měli hasiči i těžkou techniku. Nejprve odpojili nepoškozené vagony, nehodový vlak je odtáhl do depa. Pak odstranili vrak havarovaného nákladního vozu a začali odstraňovat trosky poškozené lokomotivy a prvního vagonu.

Práce komplikují dopravu. S ohledem na omezení jsou dálkové vlaky Českých drah mířící na Slovensko vedeny odklonem přes stanice Ostrava střed a Havířov. Vlaky linky Ex1 ve směru na Krakov a dále jsou vedeny v úseku Bohumín – Czechowice Dziedzice odklonem přes stanici Chalupki a Rybnik. Pro vlaky linky S2 KODIS a S4 KODIS je zavedena náhradní autobusová doprava.

Starosta Dolní Lutyně Pavel Buzek (STAN) ve vysílání ČT24 uvedl, že v minulosti byl přejezd bezproblémový. „Doposud se tady nic nestalo. Cesta je nejvíce využívaná zemědělci a zaměstnanci Farmy Bezdínek a samozřejmě kamiony, které ji obsluhují,“ popsal. Úpravu příjezdové cesty zatím obec neřešila vzhledem k tomu, že je ve vlastnictví státu. Přejezd podle starosty prošel úpravou zhruba před dvěma lety kvůli rychlostnímu koridoru.

„Z toho prvního posouzení je nasnadě, že komunikace úplně neodpovídá tomu, že by tady měl být hustší provoz,“ uvedl ředitel Centra bezpečné jízdy Libros Ostrava Dalimil Frič. Cesta podle něj určitě není vhodná pro velká auta i vzhledem k její šířce.

Bezpečnostní expert by počkal na výsledky vyšetřování. Podle něj je otázkou, zda automobil vezl nadměrný náklad, či nikoliv.

Policie řidiče nákladního auta propustila. „Obviněn nebyl. Momentálně není považován za podezřelého. Kriminalisté prověřují možnou odpovědnost jak fyzických, tak i právnických osob,“ sdělila mluvčí Daniela Vlčková. Vyšetřování nehody potrvá měsíce, pro kriminalisty budou klíčové znalecké posudky.

Kamion podle informací policie převážel vrtnou soupravu a šlo pravděpodobně o nadměrný náklad. Tuto informaci zatím vyšetřovatelé oficiálně nepotvrdili. Potvrdit to zatím nemůže ani dozorující státní zástupce.

Někteří zranění jsou stále v nemocnicích

Nehoda se stala okolo 05:40 v úseku mezi Bohumínem a Dětmarovicemi. Ve vlaku do Prahy bylo sedm desítek lidí. Strojvedoucí zemřel na místě. Zranění utrpělo dvacet cestujících.

V péči lékařů několika moravskoslezských nemocnic zůstává pět lidí, stav všech je podle mluvčích stabilizovaný, závažnost zranění střední. Během čtvrtku či v pátek zdravotníci plánují propustit další pacienty.

V Městské nemocnici Ostrava byli hospitalizováni čtyři pacienti. „Muž s lehčím zraněním byl ve čtvrtek propuštěn, žena z chirurgické jednotky intenzivní péče byla přeložena na standardní oddělení, další zůstává na jednotce intenzivní péče a šestnáctiletá slečna s pohmožděním hlavy a krku bude dnes po pozorování a po psychologické podpoře propuštěna domů,“ řekla ve čtvrtek mluvčí Andrea Vojkovská. Jeden pacient zůstává v havířovské a jeden v karvinské nemocnici.