Do ústecké MHD se smí nastupovat jen předními dveřmi. Tvoří se fronty, spoje se zpožďují

Události v regionech: Do ústecké MHD jedině předními dveřmi (zdroj: ČT24)

Z mimořádného opatření platného v nočních spojích a jinak jen na jedné lince se od začátku roku stalo v Ústí nad Labem pravidlo – do všech městských autobusů a trolejbusů mohou cestující nastupovat takřa výhradně předními dveřmi. Výjimku má několik nejvytíženějších zastávek v centru, kde lze dál nastupovat všemi dveřmi. Cestující si na novinku zatím nezvykli, jejich odbavení způsobuje podle řidičů občas zpoždění. Dopravní podnik si ale od opatření slibuje zvýšení bezpečnosti i čistoty.

Do trolejbusů a autobusů MHD v Ústí nad Labem se do silvestra nastupovalo zpravidla čtyřmi, případně třemi dveřmi, od začátku roku však už jen jedněmi. Každý cestující se musí při nástupu prokázat platným jízdním dokladem, případně ho označit. Neplatí to pouze pro zastávky mezi Mírovým náměstím a Poliklinikou a zastávku Hlavní nádraží, kde lze do 18 hodin dál nastupovat všemi dveřmi. Plošnou výjimku mají podle mluvčí dopravního podniku Jany Dvořákové také cestující s kočárkem a jiné osoby se sníženou schopností pohybu a orientace.

V ranní špičce se začaly na zastávkách tvořit fronty a v některých případech se spoje zpožďovaly – hlavně na sídlištích a u škol. Především zdržuje, když někteří cestující nejsou na kontrolu řidičem připraveni a teprve začínají hledat jízdenku nebo pouštět mobil, kde ji mají nahranou. „Když nastupuje hodně školáků nebo studentů a jdou předními dveřmi, tak zpoždění bude vždycky,“ zhodnotil ranní situaci řidič ústeckého dopravního podniku Josef Kozár.

Některým cestujícím se nové opatření nelíbí, čekání ve frontě a pomalé nastupování do předních dveří považují za nepohodlné. „Když se nás narhne hodně a všichni máme velké tašky, je to nepříjemné,“ podotka cestující Jana Josefína Pavelková.

Dopravní podnik města Ústí nad Labem se nicméně nechystá změnit jízdní doby a přidat k nim větší rezervu na odbavení cestujících. Očekává, že si cestující postupně zvyknou. Zavedení nástupu pouze předními dveřmi zdůvodnila městská firma hlavně snahou o zvýšení bezpečnosti a snížení počtu černých pasažérů. Takových odhalí revizoři každý rok patnáct tisíc.