Čekání je u konce. Mezi Libercem a Jabloncem lidi opět sveze tramvaj

Události: Mezi Libercem a Jabloncem opět jezdí tramvaje (zdroj: ČT24)

Mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou začaly znovu vozit cestující tramvaje. Rekonstrukce druhé nejdelší meziměstské tramvajové trati v Česku trvala tři roky a vyšla zhruba na miliardu korun. Původně měla být linka v provozu už vloni v létě, nakonec ale na ní dopravní podnik zahájil provoz až nyní. Tramvaje na trase jezdí už od minulého týdne, ale bez cestujících, řidiče bylo třeba zaučit. Trasa i podmínky se totiž změnily, koleje s metrovým rozchodem nahradil drážní rozchod 1435 milimetrů.

Liberec s Jabloncem spojuje tramvajová trať od roku 1955. Se svými dvanácti kilometry je druhou nejdelší meziměstskou tratí v Česku, ročně ji využije téměř milion cestujících. Trať byla v Česku posledním úsekem, kde ještě jezdily tramvaje s metrovým rozchodem. Velká oprava se tam prováděla naposledy v 70. letech minulého století, kdy byly vyměněny koleje a troleje a předělány dvě výhybny.

Modernizaci nyní trasa potřebovala, protože nesplňovala současné technické a bezpečnostní parametry. „Byla už v hledáčku drážní inspekce,“ poznamenal provozně technický ředitel Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou Ludvík Lavička.

Studio ČT24: Ludvík Lavička z DPMLJ o tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou (zdroj: ČT24)

Modernizace trati začala v roce 2008 přestavbou terminálu městské dopravy v centru krajského města. Postupně se pak do obnovy trati investovalo zhruba 700 milionů korun. Lavička nicméně pro ČT poznamenal, že jistá modernizace probíhala po různých částech už od roku 2000 – mezitím se trať udržovala provozuschopná a bezpečná.

Velkou část nákladů pokryly fondy Evropské unie. Značnou měrou přispěla podle předsedy představenstva dopravního podniku Michala Zděnka Unie i na dokončení rekonstrukce, která stála 893 milionů korun. „Jde o jednu z největších investičních akcí podniku v novodobých dějinách,“ poznamenal Zděnek.

Roční zpoždění

Poslední část rekonstrukce od roku 2021 zahrnovala nejdelší úsek čítající kolem pěti kilometrů, připomněl Lavička. Modernizace měla být původně hotová už před rokem, redaktorka ČT Barbora Silná připomněla, že zdržení způsobil výkup pozemků od soukromého vlastníka, covidová epidemie, ruská agrese proti Ukrajině, ale i technické problémy při stavbě některých nových úseků.

Trať změnila profil a také trasu. „Částečně se přetrasovala, v některých místech se oddělila od silničního provozu, snažili jsme se zvětšit poloměry některých oblouků. Musela se vybudovat lávka a nové přemostění, dělaly se nové povrchy a signalizace,“ vyjmenoval úpravy Lavička.

Nově a bezpečněji

V rámci modernizace se podle Lavičky měnily na celé trati koleje a kanalizace a výhybny čekala přestavba.

Vznikly celkem čtyři nové výhybny. část trati je totiž jednokolejná. I kvůli křížení tramvají se v minulosti stalo několik vážných nehod. I na to nové systémy pamatují. „Pokud by tramvaj vyjela proti jiné tramvaji, tak se vypne trolej a okamžitě o tom ví dispečer. Takže ty vozy zastaví, pokud se to stane,“ popsal Lavička.

Do budoucna plánuje dopravní podnik zabezpečovací zařízení ještě víc rozšířit tak, aby vůbec nebylo závislé na člověku. 

Unikátní přejezd

Nově je na trase možné přestoupit z tramvaje do vlaku a naopak. To je možné v prostoru bývalého nádraží v Proseči nad Nisou, kde vznikl společný přejezd pro vlaky i tramvaje osazený závorami. „Je tady společný přejezd takzvaně velké dráhy – železnice a tramvajové dráhy,“ popsal Lavička s tím, že v Česku jde o jedinečnou záležitost.

Přestup na vlak je podle Lavičky bezbariérový. „Akorát ještě Správa železnic nástupiště bude dodělávat, pravděpodobně letos v letních měsících,“ dodal.

Na zrekonstruovanou trať by v Jablonci nad Nisou měly navázat nové koleje, které trať prodlouží o dalších zhruba 800 metrů. V budoucnu by měla tramvaj projíždět v Jablonci Soukennou ulicí přes Dolní náměstí na nový terminál MHD, který chce město vybudovat v prostoru ohraničeném ulicemi Kamennou, Lipanskou a 5. května. Náklady na prodloužení trati odhadl dopravní podnik předběžně na 280 milionů korun. „Probíhá projektování a je potřeba vyřešit především majetkoprávní věci na straně Jablonce,“ dodal Zděnek.