Koncert Eda Sheerana v Hradci Králové byl jeho nejlepším v Česku, míní publicista

Jaroslav Špulák o koncertu Eda Sheerana (zdroj: ČT24)

Po pěti letech vystoupil v Česku Ed Sheeran. Britský zpěvák s irskými kořeny zahrál na dvou víkendových koncertech před téměř sto tisíci lidmi v areálu bývalého letiště v Hradci Králové. Hudební publicista Jaroslav Špulák hodnotí hradecký koncert jako nejlepší z dosavadních tří Sheeranových zastávek v tuzemsku.

Sheeran před publikum předstoupil v tričku s nápisem Hradec Králové. V Česku nebyl poprvé. Pro tuzemské fanoušky hrál poprvé v roce 2015, vrátil se o čtyři roky později. Nyní ho do Česka zavedlo Mathematics Tour. „Hradecký koncert byl nejlepší. Je to dáno tím, že Ed Sheeran roste, učí se, je na pódiu čím dál sebevědomější,“ míní Špulák.

Hosté Scott a Farna, většinou si ale Sheeran vystačil sám

V Hradci Králové vystupoval na kruhové otočné scéně. Většinu koncertu odehrál sám jen s kytarou a looperem, zařízením, které umožňuje nahrávání, přehrávání a vrstvení zvukových smyček. Kapela se ke zpěvákovi připojila jen při některých písních. „Sheeran je průkopníkem v používání looperu, ale v současné době ho používají i písničkáři, kteří chtějí být zvukově zajímavější,“ podotýká Špulák.

Jako hosta Sheeran přizval na svou tour britského písničkáře Caluma Scotta, role předskokana se zhostila česká zpěvačka Ewa Farna.

„Dramaturgie byla festivalová, protože pořadatelé koncertu jsou pořadatelé festivalu Rock of People. Už od čtrnácté hodiny vystupovali čeští písničkáři, pořadatelé chtěli připomenout Sheeranovu minulost buskera. V šest hodin přišla Ewa Farna, která skvěle zvládla pro ni nezvyké pódium, a potom Calum Scott, u něhož je přístup k muzice podobný jako u Eda Sheerana, myslím, že diváky také nadchnul,“ soudí Špulák.

Z bezdomovce hvězdou

Publicista připomněl, že za Sheeranovým úspěchem je zajímavý příběh. „Přišel z ulice, prožil si období, kdy byl bezdomovcem, potkalo ho štěstí, že když hrál na ulici, kolem šli lidé, kteří měli moc mu pomoci do velkého hudebního světa,“ shrnul Špulák v kostce umělcovu historii. Českým posluchačům je podle hudebního publicisty blízký folkovou tradicí, z níž se ale posunul do písničkářského mainstreamu.

Stylově přitom není zaměřený jedním směrem. „Umí velmi dobře pop, pracuje s hip hopem, je výborný rapper, používá country a soul ve svém soundu (zvuku), těží z různých hudebních žánrů,“ vyjmenoval Špulák. Ocenil, že zpěvák během koncertování v Hradci Králové vyprávěl příběhy svých písniček.