Když venkov není idyla. Z románu Stanislava Bilera se destrukce rozšířila i na divadlo

Divadlo podle románu Destrukce (zdroj: ČT24)

Pražské Divadlo X10 uvádí v české premiéře hru podle románu sociologa, publicisty a spisovatele Stanislava Bilera. Jeho kniha Destrukce získala cenu Magnesia Litera pro nejlepší prózu roku 2021. Knižní příběh stejně jako jeho adaptace sledují třicetiletého učitele, který nachází nové místo pro život ve vesnici plné temných osudů.

Protagonistou Bilerova realistického románu je učitel, který se rozhodne prchnout před složitostí světa na vesnici. Věří, že tam najde klid, jistotu a řád.

Před světem, jemuž nerozumí, ale neuteče. Namísto ráje nachází vysychající studny a ubývající zemědělskou půdu. Navíc postupně zjišťuje, že obcí prorůstá korupce a mnohé věci se zametají pod koberec. Starosta místo rozpadajícího se světa řeší zametání chodníků a hrabání listí.

Učitele hraje Václav Marhold. Další postavy, jako starosta, ředitel školy nebo bývalá kantorka, jsou zároveň i jeho vnitřním hlasem. „Radí mu, jak by se měl rozhodnout. To známe všichni, když jdeme třeba na pivo, tak si řekneme: Ještě bych si chtěl dát jedno, ale měl bych jít domů,“ vysvětluje Marhold.

Apokalyptická groteska

„Novodobý vesnický román odkazuje ke kafkovské absurditě i musilovskému odcizení, a vůbec staví neotřelou literární hru, v níž má místo humor i žánrové prvky. Téma klimatické krize a souvisejících společenských problémů pak vrcholí v apokalyptické grotesce s přesvědčivým humanistickým přesahem,“ popsaly Destrukci ceny Magnesia Litera, které Bilerův román označily za nejlepší prózu roku 2021.

Václav Marhold
Zdroj: Divadlo X10

Kniha si získala hned i režiséra inscenace Ondřeje Štefaňáka. „Když jsem si ten text přečetl, vytušil jsem tak nějak, že bude populární. Nelenil jsem a vyrazil do Brna přesvědčit Stanislava Bilera, že zrovna já bych to měl dělat,“ říká.

Autor na dramatizaci své knihy prý téměř okamžitě kývl, do realizace nezasahoval, nechal ji na divadelnících. Ti do zpracování environmentálního a existenciální příběhu pro jeviště zapojili i kameru a projekci.