Deadpool a Wolverine tak trochu zachraňují mnohovesmír

Film Deadpool & Wolverine dokládá oblíbenost antihrdinů (zdroj: ČT24)

I do tuzemských kin vstoupil film, o němž se už dlouho před premiérou mluvilo jako o filmové události léta. Společnou akci divákům předvádějí komiksoví hrdinové Deadpool a Wolverine. Jejich nový příběh rozšiřuje mnohovesmír studia Marvel, které se potýká s vadnoucím zájmem o superhrdiny.

Zájem z velké části podnítilo, že Deadpool & Wolverine je prvním filmem, v němž se do marvelovského universa přesunuli tito dva komiksoví superhrdinové, do té doby prožívající dobrodružství pod hlavičkou 20th Century Fox. Navíc v roce 2017 si Wolverine odbyl příběh, který ukončil jeho život. A zdálo se, že Hugh Jackman se už k roli nevrátí.

Ale není to úplně poprvé, co se Wolverine a Deadpool setkávají ve filmu. Před patnácti let se obě postavy de facto objevily ve filmu X-Men Origins: Wolverine, ovšem ztvárnění Deadpoola odchylující se od obvyklé komiksové podoby sklidilo negativní ohlas. Od té doby „spory“ postav řešili jejich herečtí představitelé Ryan Reynolds a Hugh Jackman aspoň v přestřelkách na sociálních sítích.

Přátelství ve filmu i na place

„Deadpool a Wolverine jsou opravdu zajímavá dvojice. Jsou stavěni na velký vzájemný konflikt, protože každý z nich je tak odlišný. Nejlepší příběhy jsou plné konfliktů. I když v konečném důsledku jde o víc, což diváci také uvidí,“ poznamenal režisér nejnovějšího snímku Shawn Levy. A pokud jde o Wolverinovu smrt, není spoilerem, že konec nemusí být v mnohovesmíru, v němž obíhají a kříží se marvelovští superhrdinové, nikdy úplně definitivní.

A tak se znovu vrací žoldák vyzbrojený dvěma meči, regenerativními schopnostmi a šibeničním humorem. Wadea Wilsona alias Deadpoola zastihnou diváci ve chvíli, kdy se zotavuje ze zranění a žije poklidným životem obyčejného muže, a ne prostořekého žoldáka s nadlidskými schopnostmi. Jenže pak se jeho domovská planeta ocitne v nebezpečí a Deadpool jediný dokáže hrozbu odvrátit. Na misi musí spojit své síly s mutantem Wolverinem, jakkoliv ten z představy, že musí opět zatnout drápy, není nijak nadšen.

Deadpool & Wolverine
Zdroj: Falcon

„Je to o přátelství,“ uvedl Reynolds. Podle něho se dlouholeté kamarádství mezi herci přeneslo i na plátno. „Ve filmu je tolik momentů, kdy je těžké říct, jestli Deadpool mluví s Wolverinem, Wolverine mluví s Deadpoolem nebo to spolu mluví Hugh a Ryan,“ prozradil. „Tenhle film je plný okamžiků, které jsme nečekali a které byly výsledkem svobody pramenící z toho, že jsme přátelé,“ dodal Levy k natáčení.

Jackmana přesvědčil k návratu Deadpool

Jackman neplánoval, že by si roli Wolverina ještě někdy zopakoval. Názor prý změnil poté, co zhlédl první sólo film Deadpoola. Uvědomil si prý, že svého superhrdinu, jehož poprvé ztvárnil ve filmu z roku 2000, pořád nosí v srdci. Na návrat tedy kývnul, i když natáčení bylo pro pětapadesátiletého herce fyzicky poměrně náročné.

Podobné emoce nyní provázejí jeho kolegu Reynoldse při premiéře novinky Deadpool & Wolverine. „Mám pocit, že jsem na tento jediný film čekal celý život. Jediný problém, který z toho vyplývá, je, že nevím, co máme dál dělat,“ prohlásil.

Marvelovským sériím bývá vyčítáno, že příliš počítají s diváckou znalostí superhrdinů a jejich příběhů. „Natočil jsem tento film s respektem a vděčností vůči zapálené fanouškovské základně, která má špičkovou znalost mytologie těchto postav a světa,“ přiznává Levy. Zároveň ujišťuje: „Ale nechtěl jsem nic takového předpokládat. Tento film je vytvořen pro zábavu, bez povinnosti přijít připraven předchozím výzkumem.“

Oblíbený antihrdina pro dospělé

Deadpool má spoustu fanoušků, přestože žádný Mirek Dušín zrovna není. Komiksovou předlohu o tomto antihrdinovi v Česku vydává nakladatelství Crew. To už v devadesátých letech chtělo ukázat, že komiksy nejsou jen pro děti a jako první českým čtenářům představili podobného antihrdinu – Loba.

„To je galaktický lovec lidí, psychopat závislý na metalu,“ představil komiksového protagonistu šéfredaktor nakladatelství Crew Jiří Pavlovský. „V osmdesátých letech se objevil Lobo a teprve v devadesátých letech Deadpool. Přišel s novým pohledem. Přišel s rozbitím ‚čtvrté zdi‘, s komentováním komiksu, s tím, že ví, že je v komiksu – a že si z toho může dělat srandu,“ připomněl.

Deadpool & Wolverine
Zdroj: Falcon

Deadpoolova nezřízená povaha mu však zkomplikovala cestu na filmové plátno. Producenti komiksových snímků totiž dlouho cílili hlavně na dětského diváka. „Měli pocit, že když tam budou sprostá slova a podobné věci, které by tam být neměly, tak že na to nikdy lidi nebudou chodit. Že ztratí svoji základnu,“ vysvětlil Pavlovský.

Očekávání kasovního trháku

Netradiční hrdina ale dokázal pravý opak a velká očekávání – pokud jde o naplnění pokladen kin – vzbuzuje i ve dvojici s Wolverinem. Tím spíš, že jde o jediný letošní kinotitul společností Marvel a Disney. Popostrčit ho může i nadšení, které budil na letošním Comic-Conu v San Diegu, jedné z největších akcí svého druhu, a možná i pochvalná recenze od vlivné hvězdy Taylor Swiftové.

Očekávání kasovního trháku nicméně trochu brzdí, že premiéru má v době, kdy se mluví o všeobecné únavě ze superhrdinů. Diváci projevují menší nadšení, a to nejen v případě Marvelu. Zaplaveni jsou blockbustery na toto téma v kinech i seriály na streamovacích platformách.

Šéf společnosti Disney Bob Iger už veřejně přiznal, že množství „rozmělnilo“ značku, a slíbil, že omezí kulturu plnou pokračování a na první místo postaví příběhy. Ryan Reynolds, který se podílel i na scénáři a produkci, podotkl, že Deadpool & Wolverine přináší do mnohovesmíru Marvelu ostrost a sebekritiku.