Na každý hrací den hokejového mistrovství dohlédne 1200 policistů

Policie ČR: Bezpečnostní opatření na hokejové mistrovství světa v Česku (zdroj: ČT24)

Na každý hrací den mistrovství světa (MS) v ledním hokeji dohlédne 1200 policistů. V Praze budou souběžně řešit i fotbal nebo hudební koncert. Metro na lince B bude během zápasů jezdit v kratších intervalech. Na tiskové konferenci policie mluvili o bezpečnostních opatřeních náměstek policejního prezidenta Tomáš Lerch, pražský policejní ředitel Petr Matějček, moravskoslezský ředitel Tomáš Kužel, prezident organizačního výboru MS Petr Bříza a vedoucí bezpečnostního oddělení MS Miloš Benda.

Během jednoho hracího dne podle Lercha dojde k nasazení až dvanácti set policistů. Sedm set jich bude působit v Praze a přibližně pět set na území Ostravy.

„Realizovali jsme několik cvičení v pražské i ostravské aréně,“ prohlásil Lerch. Policie podle něj definovala, co si mohou fanoušci přinést na zápasy, a zároveň se snažila upozornit na přeprodej falešných lístků. Bříza zmínil, že pořadatelé věnovali zvýšenou pozornost systému akreditací, o které projevilo zájem deset tisíc žadatelů.

Mistrovství začíná v pátek 10. května, některá bezpečnostní opatření ale policie spustí už od středy. Na hladkém průběhu akce se budou podílet zejména policisté z pražského a moravskoslezského krajského ředitelství, ale také posily z dalších krajů a členové specializovaných celorepublikových policejních útvarů.

Pražané a Ostravané uvidí policejní hlídky nejen v blízkosti obou stadionů, ale také u významnějších dopravních uzlů a na letištích Václava Havla a Leoše Janáčka.

Policie v Ostravě úzce spolupracuje se slovenským bezpečnostním sborem, řekl Kužel. Bude se podle něj jednat například o kontrolu fanoušků v autobusových nebo vlakových spojích mezi Českem a Slovenskem.

Události: Policie o opatřeních během hokejového mistrovství (zdroj: ČT24)

Další akce v Praze

V době MS se v Praze budou konat další sportovní a kulturní akce, upozornil Matějček. Jedná se například o fotbalový zápas mezi Spartou a Slavií v sobotu 11. května nebo koncert skupiny Rammstein, kde lze očekávat účast až 70 tisíc lidí.

Až bude hokejové mistrovství 26. května vrcholit, hostí hlavní město další dva fotbalové ligové zápasy. V mezičase má už nyní policie nahlášených několik větších akcí včetně shromáždění odborářů. Všechny akce si rovněž vyžádají přítomnost pražských policistů.

Bezpečnostní štáb

Po prosincové střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy zvažoval bezpečnostní štáb, zda není potřeba změnit přípravu policistů na akci, podle Lercha se ale shodl na tom, že jsou připraveni dostatečně. Okolí stadionů budou hlídat s dlouhými zbraněmi a balistickou ochranou.

„Policisté budou opravdu ostražití. Budou předpokládat, že se může stát cokoliv. Apeluji na své podřízené, aby nic nepodceňovali,“ zdůraznil v úterý šéf pražské policie.

V čele štábu pro bezpečnostní opatření stojí Lerch. Podle něj se první rozhovory o bezpečnostních opatřeních na MS uskutečnily už předloni. Cílem štábu je mimo jiné zajistit bezpečnost MS proti kyberútokům.

Lerch zopakoval, že bezpečnostní štáb nezaznamenal konkrétní riziko ohrožení akce ze strany teroristů či extremistů. Ve srovnání se šampionátem konaným v roce 2015 museli policisté nově zareagovat například na rozšíření dronů – nad oběma hokejovými arénami tak bude bezletová zóna a antidronová ochrana.

Provoz O2 areny

„To, co si standardně zažije O2 arena během půl roku, tady zažijeme během jednoho měsíce, takže se jedná o obrovský nápor na všechny pracovníky. Skvělým příkladem je návštěvnost, která na mistrovství může být až přes 600 tisíc diváků, což je v podstatě více než půlroční návštěvnost na několika desítkách akcí,“ nastínila mluvčí O2 areny Zuzana Krejčíková.

Vedle arény vznikne na ploše 8500 čtverečních metrů fanzóna pro sedm tisíc návštěvníků. Přístup tam budou mít i fanoušci bez vstupenek na jednotlivé zápasy a pro všechny bude každý den připraven doprovodný program.

Studio ČT24: Redaktor ČT Pacner k přípravám na MS v ledním hokeji v Praze a Ostravě (zdroj: ČT24)

Dopravní opatření

„V průběhu akce dojde k výrazným dopravním omezením v okolí Praha Arény (O2 areny) a do většiny přilehlých ulic bude vjezd automobilům částečně nebo úplně zakázán. Vjezd bude umožněn pouze rezidentům, kteří se předem registrovali v systému městské části Praha 9. Parkovací kapacity budou v okolí arény značně omezeny. Do okolí Praha Arény nebude rovněž umožněn vjezd autobusům,“ upozornil mediální zástupce Mezinárodní federace ledního hokeje (IIHF) Jan Kuklík.

Benda apeloval, aby lidé do okolí arény nejezdili autem a na zápasy dorazili městskou hromadnou dopravou, ideálně metrem. Budou se tak moct vyvarovat případných kolon. Pokud lidé i tak přijedou auty, měli by je nechat stát na odstavných P+R parkovištích.

„Provoz metra na lince B mezi Smíchovským nádražím a Českomoravskou bude dopravní podnik v jednotlivých hracích dnech v exponovaných časech posilovat. Dvě hodiny před každým zápasem bude metro v tomto úseku jezdit v intervalu zhruba tří minut, po zápasech bude podle potřeby dispečersky posíleno o vložené soupravy,“ oznámil vedoucí odboru komunikace dopravního podniku (DPP) Daniel Šabík.

Podnik doporučuje fanouškům využívat kromě metra také tramvaje. Jejich jízdní řády dopředu upravovány nebudou, nicméně v případě potřeby jejich provoz dispečeři DPP posílí. Stejně tak jsou v docházkové vzdálenosti od arény vlakové stanice a zastávky.

Po skončení finále MS v neděli 26. května podnik prodlouží provoz metra na všech třech linkách přes půlnoc, a to zhruba do jedné hodiny ráno. Ve stanici Českomoravská již DPP rozšířil počet automatů na jízdenky o tři na nynějších devět.

Šampionátu se zúčastní 16 týmů a odehraje se 64 zápasů. První utkání Česka bude v pátek od 20:00 proti Finsku. Šance české hokejové reprezentace na titul mistrů světa je mezi týmy podle sázkových kanceláří čtvrtá nejvyšší.