Zemědělci a učitelé hovoří o „ukradených“ protestech. Mají pocit, že jejich argumenty zanikly v bouři dezinformací

Reportéři ČT: Zneužití (zdroj: ČT24)

Zemědělci a učitelé zorganizovali v posledních měsících několik velkých a viditelných protestů zaměřených proti konkrétním krokům vlády, případně i Evropské unie. S výsledky akcí nejsou však příliš spokojeni, hovoří i o ukradených protestech, protože organizátory a jejich argumenty částečně zastínili lidé spojovaní s proruskými aktivitami a šířením dezinformací. O „ukradených“ protestech natáčely pro Reportéry ČT Barbora Loudová a Zuzana Černá.

Protesty zemědělců, které se uskutečnily v zimních měsících v Praze, dramaticky ovlivnily dopravu ve městě – traktory částečně zablokovaly v jednom případě Wilsonovu ulici, ve druhém Letenskou pláň a nábřeží v Holešovicích. Hlavně první akce ale skončila pro některé účastníky rozčarováním a předčasně.

„Pokud se k tomu přidá taková ta národní domobrana v maskáčích, tak úplně odtrhnou pozornost od problémů v zemědělství. Jede to úplně jiným směrem,“ zdůvodnil předčasný odjezd z Prahy zemědělec Jan Vlasák. Jako „ukradený“ charakterizoval protest další farmář Miloš Malý. „Když se podíváme na skupinu lidí, kteří tady provolávají protivládní hesla a nadávají všem, tak to není to, co my jsme chtěli,“ prohlásil.

Spolupořadatel protestu Zdeněk Jandejsek, kterého část účastníků z takového zvratu viní, to ale odmítl. „Jsou to úplné hlouposti, to si vymysleli,“ řekl.

Nicméně podobný pocit jako někteří zemědělci mají i učitelé, kteří loni na podzim uspořádali jednodenní stávku a protestovali v centru Prahy. „S podivem jsme sledovali, jak se význam té stávky posouvá k protivládní demonstraci,“ podotkla předsedkyně Učitelské platformy Petra Mazancová (TOP 09).

O zneužití protestů hovoří i expert na problematiku dezinformací Josef Šlerka. „Pocit, který to v lidech vyvolává, je skutečně pocit zneužití. Chápu to jako velký problém, protože protesty byly samy o sobě legitimní. (...) Buď se naučí sami sebe organizovat líp, anebo přestanou protestovat,“ charakterizoval situaci.

Detailně se „ukradeným protestům“ věnuje reportáž v úvodu článku.