Vláda možná vypustí z programového prohlášení nižší odvody firem, řekl Jurečka

Otázky Václava Moravce: Marian Jurečka, Radim Fiala a Josef Středula (zdroj: ČT24)

Vláda možná při plánované revizi svého programového prohlášení vypustí záměr snížit odvody firem na sociální pojištění zaměstnanců o dva procentní body. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl ministr práce a vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL). Stát si podle něj v současné situaci nemůže dovolit výpadek příjmů. O změnách v prohlášení nyní jednají pracovní skupiny. Podle předsedy poslaneckého klubu SPD Radima Fialy to není vhodné řešení. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula zmínil, že jde o dobrou zprávu, ale zároveň podotkl, že by se vláda měla zabývat spíš konkrétními kroky pomoci občanům než programovému prohlášení.

Na vládní úrovni se o vypuštění nižších odvodů podle Jurečky ještě povedou diskuse, ale z jeho pohledu není s ohledem na ekonomickou situaci a nutnost podporovat ohrožené sociální skupiny vhodná doba na podobnou změnu.„Musíme se podívat nejen na výdaje, ale také na příjmy, a v tomto kontextu si nemyslím, že je to reálné v průběhu příštích dvou let ještě zvládnout,“ uvedl s tím, že by šlo o výpadek příjmů rozpočtu v řádu desítek miliard korun.

Dodal, že největší změny v programovém prohlášení budou v energetické a daňové oblasti. Ve své sociální kapitole neplánuje škrtat, chce se zaměřit například na zvýšení rodičovského příspěvku a příspěvku na péči. „To jsou dvě velmi zranitelné skupiny lidí, rodiče s malými dětmi a lidé s různými typy handicapů,“ řekl.

Fiala: Není to vhodné řešení

Předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala v pořadu uvedl, že ustoupení od snížení odvodů nepovažuje za vhodné řešení. „Máme jedno z největších zdanění práce a já si myslím, že i zaměstnavatelé a zaměstnanci byli rádi, kdyby ta dvě procenta šla dolů,“ podotkl s tím, že vláda by měla inflaci a ekonomické problémy obyvatel řešit spíše zastropováním cen energií a takzvaným sociálním tarifem.

Vláda podle něj neřeší příčiny energetické krize, jen její důsledky. „Důsledkem bude, že stát vydá sto až dvě stě miliard na kompenzace energií překupníkům a tyto peníze budou ve státním rozpočtu chybět,“ podotkl. „Vyrábíme za korunu a prodáváme za osm, zastropování je za pět, budeme to kompenzovat překupníkům, kteří jsou hlavně zahraniční – například německý RWE, i našim překupníkům, ale měli bychom vyhlásit sociální tarif,“ dodal. „Vyzývám vládu, aby převzala zodpovědnost za výrobu a distribuci a cenovou politiku minimálně elektrické energie v České republice.“

Středula: Zaměřme se na marže obchodníků

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula řekl, že s krokem souhlasí. „Je to určitě dobrá zpráva, ale vláda by v těch dobrých zprávách měla pokračovat. My jsme připomínali, že vláda nemá vůbec nic napsáno o tom, že například otevře debatu k celému daňovému systému, nejen k jednotlivé dani, protože to je důležité,“ zmínil s tím, že kabinet by se také spíše než revizi programových dokumentů měl věnovat konkrétním krokům, jako například pomocí regulace cen s využitím zákona o cenách.

„Je tu platný a používá se 32 let, navrhuji použít takzvanou věcně usměrněnou cenu – tedy podívat se na marže, protože to tento zákon umožňuje,“ podotkl s tím, že by řešil marže u obchodníků s vodou, potravinami a stejně tak u elektrické energie. Dodal, že tento nástroj měla vláda už dávno využívat. „Jestli chceme řešit inflaci, tak to není jen čekaní na rozhodnutí České národní banky, ale i aktivní přístup vlády, která má nástroj, který může ochránit lidi a firmy,“ dodal. 

Kabinet koncem loňského roku ohlásil, že se chystá revidovat programové prohlášení kvůli dopadům energetické krize a války na Ukrajině, zvýšeným výdajům i snaze snížit zadlužování státu. Změny chce připravit v prvním čtvrtletí.

Otázky Václava Moravce 2. část: Marian Jurečka, Radim Fiala a Josef Středula (zdroj: ČT24)

Změna valorizace důchodů

Jurečka v pořadu zároveň zmínil, že od ledna příštího roku by se mohly změnit valorizační mechanismy výpočtu předčasných důchodů. „Český statistický úřad 10. února zveřejní, jaká byla inflace za leden. Je potřeba se popasovat s přepočtem a dopady – končil úsporný tarif, nastupuje zastropování, zároveň u potravin máme nárůst cen poměrně vysoký,“ podotkl s tím, že si netroufá příliš odhadovat, ale průměrné zvýšení důchodu by se mohlo pohybovat mezi sedmi sty a tisíci korunami. „Mimořádná valorizace by mohla nastat už v červnu,“ uvedl. 

Loni na změny pravidel týkající se předčasných penzí bylo velmi málo času a letos chce tuto chybu z minulých let napravit. Předpokládá, že letos se už podobná situace jako loni opakovat nebude a zájem o předčasné důchody bude nižší.

Ministr považuje za problematické, že zhruba třetina lidí odchází do předčasného důchodu a chybí pak na pracovním trhu. Vede to podle něj k vyšším nákladům státu na penze i nižšímu výkonu ekonomiky. Dodal k tomu, že letos od února bude platit podpora pro zaměstnavatele, kteří na částečný úvazek zaměstnají lidi nad 55 let. Firmy podle Jurečky budou mít mírné slevy na odvodech.

Vláda minulý rok dvakrát mimořádně valorizovala důchody kvůli rostoucí inflaci. Díky tomu byl předčasný odchod pro řadu lidí výhodnější, než kdyby se jim stanovil až letos. Ministerstvo doporučovalo, aby lidé žádali o předčasnou penzi v roce 2022 a na odpočinek šli až v zamýšleném termínu.

Za říjen a listopad minulého roku v okresních sociálních správách podalo podle ČSSZ žádost 41 600 lidí. V roce 2021 bylo podle ČSÚ nově přiznaných předčasných důchodů 24 300.