Čeští zemědělci opět protestovali, s traktory zamířili na hranice i do měst

Události: Protesty zemědělců (zdroj: ČT24)

Čeští zemědělci napříč republikou i na hranicích ve středu opět protestovali kvůli situaci v agrárním sektoru. Připojili se tak k evropským demonstracím, které mají podle zemědělských organizací upozornit na neřešené problémy pěstitelů a chovatelů, jako je levný dovoz ze zemí mimo EU nebo přílišná byrokracie v odvětví. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) vláda už pro farmáře v záloze další finanční pomoc nemá.

V regionech měly demonstrace podobu protestních jízd traktorů a další zemědělské techniky nebo veřejných shromáždění. Někteří farmáři se vydali na hraniční přechody, kde se setkávali s kolegy ze zahraničí. Lidé v některých regionech zažili omezení provozu.

Na české silnice vyjelo asi 1600 kusů zemědělské techniky. Nejvíce účastníků mělo být na jihu Čech. „Lokální omezení provozu není možné vyloučit. Jedná se o protestní akci, během které zemědělci chtějí dát najevo svou nespokojenost,“ uvedla mluvčí Agrární komory Barbora Pánková.

Zablokovaný hraniční přechod ve Strážném

Například na hraničním přechodu v Chotěbuzi se sjelo třicet zemědělských strojů, převážně traktorů s valníky. „Když tu protestovali zhruba před měsícem, účast byla několikanásobně vyšší, protože je přijeli podpořit jejich kolegové z Polska. Ti teď ale v rámci evropské výzvy protestují ve své zemi,“ popsala redaktorka ČT Kateřina Geryková. Průjezd hranicí je volný.

Naopak zablokovaný v obou jízdních směrech byl hraniční přechod ve Strážném. Podle původních předpokladů tam mělo dorazit asi 150 zemědělských strojů, nakonec jich bylo bezmála osmdesát. Na místě se tvořily až kilometrové kolony. Zemědělci chtěli přechod blokovat dvě hodiny, nakonec začali dopravu pouštět už asi po hodině a čtvrt, uvedla redaktorka ČT Nikol Coufalová. Příčinou byly prý mimo jiné neshody a slovní potyčky s řidiči aut, kteří chtěli projet.

„Cílem je upozornit na dlouho neřešené problémy pěstitelů a chovatelů a prohlubující se krizi v agrárním sektoru nejen na evropské, ale i na národní úrovni. Akce se koná symbolicky den před summitem premiérů EU,“ podotkla ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná.

Dvě desítky traktorů dorazily k poledni před hlavní bránu výstaviště Zahrada Čech v Litoměřicích. Zemědělci se sešli s litoměřickým starostou Radkem Löwym (ANO), kterého požádali o podporu stejně jako pořadatele tradičních pěstitelských veletrhů. „Chceme, aby vláda konečně činila, nejen slibovala a deklarovala, co udělá v roce 2025. Aby si s námi dokázala sednout k jednomu stolu,“ řekl jeden z organizátorů Otakar Šašek ze zemědělského družstva Klapý na Litoměřicku.

Při protestu v Trutnově chtěli farmáři předat své požadavky náměstkovi ministra zemědělství Miroslavu Skřivánkovi (KDU-ČSL), ten jim však ráno vzkázal, že na schůzku nepřijede, protože musí být v 10:00 na zasedání vlády. „Bylo nám slíbeno, že zde bude případně někdo jiný, ale bohužel ti důležití lidé jsou buď ve Vietnamu, nebo v tuto chvíli nejsou dostupní, aby naše požadavky převzali,“ řekl prezident Agrární komory Jan Doležal s odkazem na ministrovu zahraniční cestu do Asie.

Skřivánkovi bude prý Doležal telefonovat, aby požadavky zemědělců předal předsedovi vlády Petru Fialovi (ODS). Premiér ve čtvrtek jede do Bruselu na jednání Evropské rady, která se bude zemědělstvím zabývat. Mluvčí resortu zemědělství Vojtěch Bílý následně řekl, že se ze schůzky Skřivánek omluvil v úterý večer a že s farmáři zůstává v kontaktu. Další dva náměstkové ministra zemědělství jsou podle Bílého rovněž zaneprázdněni pracovními povinnostmi, a nemohli proto do Trutnova dorazit, dodal.

Po poledni na hraniční přechod do Polska v Královci na Trutnovsku přijeli zemědělci z Česka a Polska asi s 35 traktory. Dopravu na hraničním přechodu neomezili.

V Olomouckém kraji dopoledne vjely desítky traktorů do ulic Olomouce, Přerova a Prostějova. Velké dopravní komplikace v kraji nebyly hlášeny, kvůli pomalu jedoucím zemědělským strojům se na silnicích místy tvořily kolony automobilů.

Jihomoravští sedláci prohlásili, že pokud se podmínky nezmění, budou protestovat dál. Protesty bude nutné stupňovat, řekl na hraničním přechodu v Mikulově na Břeclavsku novinářům a přítomným zemědělcům dlouholetý předseda Regionální agrární komory Jihomoravského kraje Václav Hlaváček. „Evropská komise i česká vláda rezignovaly na potravinovou suverenitu a jsme v situaci, kdy se rozpadl agrární trh se základními komoditami. Zastavil se prodej komodit, zvyšují se nám náklady a chybí příjmy. Proto mluvím o nejhlubší krizi,“ řekl Hlaváček.

Zemědělci vyjeli s desítkami traktorů a další techniky na hraniční přechody Hatě na Znojemsku a Mikulov na Břeclavsku. Provoz však neblokovali, pouze jej zpomalovali tím, že jezdili po hlavních silnicích s různými transparenty.

Zemědělské protesty v Česku i jinde v Evropě (zdroj: ČT24)

Výborný: Další záchranné balíčky připravené nemáme

Čeští zemědělci jsou podle předsedy Zemědělského svazu Martina Pýchy připraveni protestovat do konce funkčního období současné vlády. Požadavky, které společně s dalšími oborovými organizacemi svaz nedávno předložil ministru zemědělství Výbornému, podle něj ale nemusí být splněné všechny, je vůle domluvit se na kompromisu.

„Jsme připraveni protestovat do té doby, než nám někdo pomůže,“ prohlásil Pýcha pro ČT. „Pokud nám nepomůže ani budoucí vláda, tak budeme demonstrovat i proti nové vládě,“ dodal. V první řadě je podle něj třeba řešit situaci, kdy zemědělcům kvůli nízkým cenám základních komodit dochází finanční prostředky. „Zemědělci mají pocit, že politici nám nechtějí pomoct, že prostě a jednoduše pro ně nejsme důležití,“ řekl.

Pýcha nechtěl avizovat, jak budou farmáři dál postupovat a jakou formu mohou mít případné další protesty. „My jsme oproti zahraničí velice mírní, snažíme se být konstruktivní, snažíme se jen slušně upozorňovat. Ale pokud vláda říká, že na slušnost neslyší, budeme muset být asi razantnější,“ doplnil.

Předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha o protestech zemědělců (zdroj: ČT24)

Ministr zemědělství Výborný upozornil, že pokud budou protesty v Česku pokračovat, vláda pro farmáře nemá připravené žádné záchranné balíčky. „Dnešní (středeční) protesty vnímám jako celoevropské,“ řekl Výborný. „Za mě platí, že pokud budou protesty pokračovat na národní úrovni, tak já a vláda nemáme připravené žádné další záchranné balíčky. To, co jsme měli připravené, jsme dali na stůl,“ doplnil s tím, že vláda letos přidá 550 milionů korun na životní pohodu zvířat a příští rok podpoří dvěma miliardami korun zaměstnanost na venkově slevami na sociálním pojištění.

V rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál pak Výborný uvedl, že je dojednaná podpora určená zemědělským podnikům, které jsou postižené nejvíce, tedy těm malým a středním. Se zástupci farmářů ministr podle svého vyjádření aktuálně jedná o tom, jak přesně zacílit navýšení investiční podpory na tři miliardy korun.

V čem se však neshodnou, je podle Výborného vrácení daně z nemovitosti na úroveň před konsolidačním balíčkem. „Kdybychom začali rozebírat konsolidační balíček, tak by to prostě nedopadlo dobře,“ myslí si.

Načítání...

Ústupky

Evropská komise minulý týden vyhověla zemědělcům a navrhla zrušit některé ekologické požadavky, které na ně dosud měla v rámci společné zemědělské politiky. Farmáři si stěžují na nedostatečné výdělky, byrokracii, rostoucí náklady i podmínky při hospodaření. Unijní exekutiva také posuzuje, zda by bylo možné omezit dovoz ruských zemědělských produktů do EU.

Protesty zemědělců se konají u příležitosti jednání Evropské rady, které připadá na 21. března. Zapojili se do nich i zemědělci z Polska, Německa, Nizozemska a Belgie.

Poslední demonstrace českých zemědělců byla 7. března v Praze a podle mluvčí Agrární komory se jí zúčastnilo tři tisíce až čtyři tisíce lidí a tisícovka strojů. Část farmářů protestovala i 19. února. Agrární komora a Zemědělský svaz se ale od této akce distancovaly. Zemědělské organizace se podílely na protestu 22. února.

Události: Protesty zemědělců v Evropě (zdroj: ČT24)