Platí nový stavební zákon, skončit má obíhání úřadů

Události: Nový stavební zákon (zdroj: ČT24)

Od pondělí začíná v plném znění platit nový stavební zákon. Zavádí mimo jiné digitalizaci stavebního řízení. Skončit by tak mělo obíhání více úřadů kvůli získání povolení. Mezi vedoucími dotčených úřadů ale zatím převládají spíš obavy – práci v nové aplikaci si předem nevyzkoušeli. V přechodném období navíc budou zpracovávat i dobíhající žádosti podle starého systému.

„Přechod nebude jednoduchý, věcí se změní spousta. My jsme se snažili, snažíme a i po 1. 7. v tom budeme pokračovat, tak aby přechod byl co nejhladší. Zpřístupnili jsme některé nástroje, všechna data v nich bohužel kvůli české legislativě v tuto chvíli úředníci vidět nemohou,“ prohlásil ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Do portálu stavebníka se lidé mohou dostat od pondělí. Přihlášení je stejné jako do internetového bankovnictví nebo datové schránky. Podat žádost by mělo být snazší než dosud, elektronickou cestou by to měl zvládnout i laik.

„Je to v podstatě vyplňování formuláře, který se vás sám ptá, říká vám, co máte udělat. V podstatě vás trochu navádí,“ přiblížil advokát společnosti Rödl & Partner Martin Švéda. Podle něj u běžných řízení lidé ušetří peníze za odborníky, kteří by je zastupovali. S platností nového legislativy ovšem dojde ke zvýšení poplatků za stavební povolení.

V digitálním systému lidé budou moci sledovat nejen stav vlastních žádostí, ale třeba také vývoj řízení sousedovy stavby. Úřady budou muset podle nového zákona vydat povolení záměru u jednoduchých staveb do třiceti dnů od podání žádosti, u ostatních do šedesáti dnů. Lhůtu si budou smět prodloužit o šedesát dnů.

Stará i nová pravidla a obavy

„Pro stavebníky je nový stavební zákon přínosem, on spoustu věcí přenáší právě na ty stavební úřady. Takže si myslím, že hladký přechod bude záležet na tom, jak to odborně a personálně stavební úřady zvládnou,“ míní Martin Protiva, obchodní ředitel společnosti Ekonomické stavby.

Pracovníci úřadu ve středočeských Milovicích očekávají náročné období. Přestože absolvovali školení, prakticky si nový systém před jeho ostrým spuštěním vyzkoušet nemohli.

„Mám velké obavy – ty nesdílím jenom já, ale i další pracovníci stavebního úřadu –, že systém pravděpodobně může zkolabovat,“ sdělil před jeho startem starosta Milovic Milan Pour (ANO) a dodal, že se obává prodloužení stavebního řízení o několik měsíců.

Úředníci budou muset obsluhovat zároveň nový i starý systém. Rozpracované žádosti budou vyřizovat podle dřívějších pravidel. Podatelny a přepážky stavebních úřadů napříč republikou v posledních týdnech čelily náporu žádostí. Mnoho lidí je chtělo podat a řešit ještě podle starých pravidel.

„Projektanti dávali najevo, že budou chtít dokončit své žádosti ještě podle starého zákona, aby měli jistotu, že vědí, jak se s nimi bude nakládat. Počítám, že budeme muset ty žádosti zpracovávat delší dobu,“ přiblížil tajemník Úřadu městské části Praha 6 Jan Holický.