Pandořina skříňka, nebo smysluplné opatření? Špidla a Kalousek se přeli o dani pro banky

UK: Kalousek a Špidla hovořili o bankovní dani (zdroj: ČT24)

V koalici se vede debata o zdanění zisků bank. Mimořádná daň známá jako windfall tax totiž vybrala výrazně míň, než se počítalo. Vládní hnutí STAN chce, aby koalice začala diskutovat o zavedení speciální sektorové daně pro banky. Bývalý premiér Vladimír Špidla (SOCDEM) míní, že by měla být zdaněna aktiva bank, s nimiž se prý dá velmi málo manipulovat. Někdejší ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) tvrdí, že bankovní daň zaplatí lidé a ekonomický růst.

Kalousek sdělil, že nikdy nesouhlasil s mimořádnou daní uvalenou na bankovní sektor – banky podle něj odvodovou povinnost převedou na svoje klienty, takže v důsledku bankovní daň zaplatí lidé a hospodářský růst. Loni padesát finančních domů vydělalo dohromady po zdanění přes 104 miliard korun.

„Co mě tam straší ještě víc, je, že by to byla Pandořina skříňka. Když teď banky, tak co příště?“ ptal se. Investoři například v moderních odvětvích jako výroba baterek či čipů nebudou podle něj riskovat dlouhodobý investiční záměr tam, kde není stabilní daňové prostředí. Banky loni na mimořádné dani odvedly 730 milionů, původně přitom vláda očekávala až 33 miliard.

Špidla to považuje za velký neúspěch, který ukazuje na nekompetentnost ministra financí a jeho resortu. „Pokud si vláda myslela, že získá 33 miliard, musela mít nějakou představu, že je to reálné. Problém je, že se to zpozdilo a bylo možné udělat daňovou optimalizaci,“ uvedl s tím, že se to buď nepovedlo, nebo se to stalo schválně.

Kdo mimořádnou daň zaplatí?

Nová sektorová daň, o níž mluvil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), Špidlovi smysl dává. Bude prý potřeba navíc poměrně významná daňová reforma, protože zatížení práce je u nás prý enormně vysoké, zatížení kapitálu naopak enormně nízké. Měla by být podle něj zdaněná aktiva bank. „To je nejspolehlivější údaj o bankách, kde se dá velmi málo manipulovat,“ uvedl.

Kalousek souhlasil, že na rozdíl od windfall tax by dobře udělaná sektorová daň peníze vybrala, problémem ale je, kdo by to celé zaplatil. Podle něj lidé a ekonomika. „To už by bylo férovější rovnou zdanit ty lidi. (...) Ono to moc hezky vypadá – na vás lidi nesaháme, saháme na ty ošklivé banky zvlášť s těmi zahraničními akcionáři,“ míní.

Špidla zmínil, že český daňový systém je zejména u velkých korporací nevhodně nastavený a umožňuje jim vyvádět zisky, které jsou nepřiměřeně vysoké v porovnání se zeměmi v našem okolí. Kalousek zmínil, že banka má být podle obchodního zákoníku zdaněna daní právnických osob. „Jestli někomu vadí, že z této země odtékají stamiliardy dividend – a mně to také vadí – kladu si otázku, kde bere jistotu, že kdyby byl vlastník český, tak by dividendy investoval v Čechách?“ uzavřel.