Odvolací soud zrušil rozsudek v kauze Viktoriagruppe a chybějící nafty

Vrchní soud v Praze podruhé zrušil rozsudek v kauze firmy Viktoriagruppe a chybějící české nafty. Případ vrátil pražskému městskému soudu, který v květnu nepravomocně poslal na osm let do vězení bývalého jednatele společnosti Petra Malého. Vyplývá to z justiční databáze. Verdikt, který odvolací soud nyní zrušil, potrestal i samotnou firmu Viktoriagruppe, naopak tři manažery české pobočky osvobodil. Podle obžaloby připravili stát o 108 milionů korun, všichni vinu odmítají.

Odvolací senát v kauze rozhodl v úterý na neveřejném zasedání. Podle zápisu v justiční databázi zrušil květnový rozsudek pražského městského soudu. Ten uložil jednateli společnosti Viktoriagruppe Petru Malému osmileté vězení a zákaz činnosti. Potrestal i samotnou společnost, tři manažery její české pobočky naopak osvobodil. Proti rozsudku se odvolali Malý, firma i státní zástupce.

Vrchní soud do případu zasáhl už podruhé. Téměř před rokem zrušil prvoinstanční verdikt, kterým městský soud uznal vinnými Malého, Viktoriagruppe a jednoho ze zaměstnanců české pobočky Lubomíra Novotného. Zbývající dva manažery Jaroslava Slavíka a Miroslava Holuba stejně jako letos v květnu obžaloby zprostil. Malého poslal za mříže na sedm let a nařídil mu zaplatit deset milionů korun.

Případ se týká české strategické zásoby nafty uložené v Německu. Správa státních hmotných rezerv (SSHR) hradila firmě Viktoriagruppe za skladování poplatek, jehož výše se odvíjela od množství uložené nafty. Firma měla naopak platit SSHR smluvní pokutu, pokud by dojednané množství nestihla naskladnit včas. Společnost to podle státního zástupce nestihla, což se obžalovaní údajně pokusili zakrýt. Zároveň měli vyskladnit tři vlakové soupravy nafty, kterou SSHR neuhradili. Podle obžaloby stát připravili o nejméně 108 milionů korun.

Uložená nafta patří Česku, potvrdil soud

Všichni muži vinu u soudu odmítli. Malý zpochybnil, že uložená nafta ze skladu vůbec zmizela. „Finančně jsem z toho vůbec nic nezískal, vůbec, ani korunu. Jsem si stoprocentně jistý, že finanční zisk na tom neměl ani nikdo z mých spoluobviněných kolegů,“ vypověděl předloni v červenci. S obžalobou nesouhlasil ani vedoucí české pobočky firmy Novotný. „Neměl jsem si jak ověřit fyzický stav zásob v Kraillingu. Seděl jsem v kanceláři v Chlumci nad Cidlinou,“ uvedl.

Když Viktoriagruppe skončila v roce 2015 v insolvenci, začala o skladované zásoby právní bitva. Česku se nakonec po dohadech s konkurzním správcem postupně podařilo naftu přesunout z bavorského Kraillingu zpět. Poté, co z Německa dorazila poslední cisterna, však měření potvrdilo obavy, že část paliva chybí. SSHR postrádala 6,3 milionu litrů pohonných hmot. O vlastnictví nafty vedla správa s insolvenčním správcem spory, pražský městský soud letos v říjnu pravomocně rozhodl, že palivo náleží SSHR.