Muž z Pelhřimovska měl prodávat falešné vstupenky, škoda je přes dva miliony

Muž z Pelhřimovska podle kriminalistů prodával vedle falešných vstupenek na hokejové mistrovství světa, které se nedávno konalo v Praze, také vstupenky na mistrovství Evropy ve fotbale, které začíná v pátek v Německu. Podle policie způsobil škodu 2,28 milionu korun, přičemž podvedl tři desítky lidí. Od 15. května je obviněný, k činu se doznal, informovala ve čtvrteční tiskové zprávě mluvčí policie Dana Čírtková.

„Již ve fázi prověřování případu měli kriminalisté důvodné podezření, že muž nabízel k prodeji nejen vstupenky na hokejové mistrovství světa, ale také na Mistrovství Evropy ve fotbale 2024, které se hraje v Německu. Vstupenky ale nikdy neměl k dispozici. Podvedení lidé, kteří projevili zájem o koupi lístků na fotbalové EURO, poslali podvodníkovi na účet peníze a vstupenek se většinou nedočkali,“ uvedla Čírtková.

V polovině května policie informovala, že podle dosavadních zjištění muž prodal falešné vstupenky za téměř 600 tisíc korun. Odhadla ale, že škoda bude větší, protože dotyčný pravděpodobně padělal i další lístky. „Kriminalistům se podařilo do současné doby zadokumentovat celkem dvacet poškozených, kterým muž prodal nejméně 360 padělaných vstupenek na mistrovství světa v hokeji, prodal také VIP vstupy do skyboxu na tento šampionát, a lidem tak způsobil škodu ve výši téměř 1,33 milionu,“ uvedla ve čtvrtek Čírtková.

Nejméně čtrnácti lidem prodal obviněný podle vyšetřovatelů také padělky vstupenek na fotbalový šampionát, který startuje v pátek. Způsobil tak škodu 290 tisíc. „Dalších devět vstupenek v hodnotě nejméně 68 tisíc, které ale také neměl nikdy k dispozici, prodal zájemcům na utkání NHL a Ligy mistrů,“ dodala Čírtková.

Poškozené muž podle policie oslovoval i prostřednictvím sociálních sítí. Peníze si nechával posílat na svůj účet, podvedeným lidem pak zasílal padělky, které sám vyráběl. Všechny měly stejný QR a čárový kód. Další falešné vstupenky ještě podle policie mohou být v oběhu. Jejich majitelé se mohou obrátit na policii a pomoci zdokumentovat rozsah podvodu.