Letní prázdniny v tuzemsku. Zahraniční návštěvníky zastoupili Češi

Události: Prázdniny v Česku (zdroj: ČT)

Letošní prázdniny se blíží ke konci. Dovolené tentokrát významně ovlivnila pandemie koronaviru, která paralyzovala cestovní ruch. Ministerstvo zahraničí doporučovalo cesty jen do států Evropské unie, a to jen do těch, které podle zavedeného semaforu „svítily“ zeleně. Češi se tak z velké části rozhodli trávit léto v tuzemsku.

Léto 2020 bylo z pohledu turistiky neobvyklé. Do Česka přijel jen zlomek obvyklého počtu zahraničních turistů. Naopak většina Čechů trávila prázdniny na domácí půdě. Odrazilo se to i v návštěvnosti jednotlivých míst.

Například objekty ve správě Národního památkového ústavu navštívilo jen v červenci o 100 tisíc lidí víc než loni. Konkrétně to byl milion a tři sta tisíc turistů. Češi měli zájem nejen o hrady a zámky, ale také o koupaliště. Plno bylo i v hotelech, chatách a ubytovnách.  

Slovní spojení Koupání na písečných plážích jako u moře vyhledalo od července na portálu „Kudy z nudy“ bezmála 65 tisíc lidí. Ještě víc, přes 141 tisíc lidí, mělo na serveru zájem o lázně. Lázeňské pobyty tak patřily ke třem nejvyhledávanějším aktivitám.

Atraktivní místa v tuzemsku

Češi trávili dovolenou také aktivně v přírodě. Třeba v Hřensku, vstupní bráně do Národního parku České Švýcarsko, bylo turistů podobně jako loni. Před pandemií přitom bylo okolí vyhledávaným místem především pro turisty ze zahraničí – park se nachází hned za německo-českou hranicí.    

Oblíbeným regionem byla také Šumava a jižní Čechy. Například zámek v Hluboké nad Vltavou si letos v červenci prohlédlo bezmála 68 tisíc turistů. Po patnácti letech v návštěvnosti překonal zámek v Českém Krumlově. „V drtivé míře převažují naši domácí turisté,“ komentuje kastelán zámku Hluboká Martin Slaba.

  • Podle cestovatelského portálu Kudy z nudy vyhledávali zájemci nejčastěji informace o lomu Velká Amerika na Berounsku. Stránky zobrazilo přes 50 tisíc lidí. Přes 32 tisíc pak rozkliklo web o valašské stezce mezi korunami stromů.
  • Vysoká návštěvnost je letos i na horách. Enormnímu zájmu čelí nejvyšší česká hora Sněžka. Denně tam projde až deset tisíc lidí. 
  • Zájem je také o Šumavu, Krušné hory, Jeseníky i další tuzemská pohoří. Jeseníky s nejvyšší horou Praděd v červenci přilákaly 180 tisíc lidí.

Populární destinací byl rovněž zámek v Lednici na jihu Moravy. Vedení zámku přidalo po nouzovém stavu mimořádné prohlídky po pracovní době na objednání. Jinak ale návštěvníky téměř lákat nemuseli. „My jsme v červenci zaznamenali velký nárůst návštěvníků. Ve srovnání s loňským rokem je to o 10 tisíc víc než v červenci 2019,“ nastínila kastelánka Ivana Holásková.  

Na jesenickém Pradědu zaznamenali rekord během první červencové soboty, kdy na nejvyšší moravskou horu dorazilo 3287 návštěvníků.  Nezvykle vysoký počet návštěvníků vnímají i provozovatelé hotelů nebo restaurací v nedaleké Karlově Studánce.

Počty hostů v krajích ČR ve 2. čtvrtletí 2020
Zdroj: ČSÚ