Celostátní výbor STAN nominoval Beka na ministra školství, evropskou agendu má spravovat Dvořák

Hnutí STAN navrhne do funkce šéfa resortu školství dosavadního ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka (STAN) a na jeho místo nynějšího náměstka ministra zahraničí Martina Dvořáka (STAN). Nominace předsednictva potvrdil na on-line jednání celostátní výbor hnutí. Bek má v čele ministerstva školství nahradit Vladimíra Balaše (STAN), který ohlásil minulý týden rezignaci ze zdravotních důvodů.

Po úterním jednání širšího vedení hnutí STAN se s nominanty sejde premiér Petr Fiala (ODS) a jejich případné jmenování by pak mohl projednat s prezidentem příští týden na společném jednání.

„Oba kandidáty znám a setkávám se s nimi velmi pravidelně. Znám i to, jakým způsobem pracují, takže setkávání není bezprostředně nutné tak, jak by to bylo nutné v případě někoho, jehož představy a zkušenosti osobně neznám. Tady to nevidím tak podstatné, ale samozřejmě se s oběma budu v nějaké fázi bavit o jejich představě řízení resortu,“ uvedl premiér.

Nominace Beka nepřekvapila – jeho jméno v souvislosti s resortem školství už v minulosti padalo. S končícím šéfem resortu teď navíc pracoval na unijní půjčce pro Česko v rámci Národního plánu obnovy. „Nechci předbíhat to, co budu říkat kolegům, případně premiérovi, prezidentovi, ale když se díváme na situaci, tak velkým problémem je dostupnost škol, základních i středních,“ podotkl před večerním jednáním celostátního výboru Bek. 

Výměny resortů

A zatímco Bek by se měl z Úřadu vlády přestěhovat na ministerstvo školství, tak Dvořák, který je nyní na pracovní cestě v Mexiku, by měl kanceláře resortu zahraničí vyměnit za ty ve Strakově akademii. Ani pro něj ale nebude jednací sál vlády novinkou. Schůze se nejednou účastnil jako náměstek, když zastupoval ministra zahraničí.

„Pokud získám důvěru, budu chtít maximálně navázat na práci Mikuláše Beka, který díky výsledkům českého předsednictví vrátil Česku jméno v Evropě. O tom se pokusím přesvědčit i pana premiéra a pana prezidenta,“ uvedl Dvořák. Podle Beka bude důležité, aby rychle vplul do jednání, která se odvíjejí kolem případné budoucí změny evropských institucí, respektive jejich pravomocí.   

„Mikuláš Bek je velmi silné jméno, v akademické sféře je bráno jako těžká váha v oblasti školství. A Martin Dvořák je celoživotní diplomat,“ podotýká 1. místopředseda STAN Lukáš Vlček.  

Šéf hnutí STAN Vít Rakušan avizoval, že po schválení předá jména kandidátů panu premiérovi a „další kroky už jsou na něm“.

Opozice změny vládě vytýká a vyzývá ji ke zrušení postu ministra pro evropské záležitosti. „Máme za sebou půlroční předsednictví EU, takže nevím, proč bychom měli nadále mít další aparát,“ podotýká předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Také podle šéfa SPD Tomia Okamury může agenda bez problému spadat pod ministerstvo zahraničí.  

S tím ale vláda nepočítá, podle šéfa evropské agendy třeba i proto, že obdobné posty jsou v zemích EU běžné.

Školství je v nelehké situaci, shodují se politologové

Bývalý ministr školství Petr Gazdík (STAN) si myslí, že Balaš zastával úřad dobře. Časté střídání v čele tohoto resortu podle něj úřadu neprospívá, Bek je ale podle něj povolaný člověk, který negativní dopad této změny zmírní.

Podle politologa Jana Kubáčka byl problém Balaše ten, že nebyl vidět. „Byl neviditelný i se školskou problematikou – a ono se ukazuje, že zvlášť ve složitých dobách potřebujete silnou, těžkou váhu,“ řekl. Jeho předchůdci Gazdík a Robert Plaga (ANO) podle něj byli ráznější a výraznější.

Pro resort by podle Kubáčka bylo nejlepší, kdyby v jeho čele stanul současný ministr vnitra Rakušan. „Má kantorskou zkušenost, začal ty věci prosazovat. Mikuláš Bek je sice profesionální akademik (…), ale v podstatě velmi neviditelný,“ konstatoval.

Děkan Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity Stanislav Balík souhlasí, že školství je ve složité situaci a Bekova práce nebude lehká. „Oblast školství je nesmírně decentralizovaná mezi obce, kraje a samosprávné vysoké školy. Nevím, co si kdo slibuje od toho, že přijde silný ministr do resortu, kde nemá žádné reálné kompetence.“

90’ ČT24: Ministerská rošáda – výzvy a očekávání (zdroj: ČT24)

Vlček řekl, že nominacím předcházela živá debata. Balaše pochválil za to, že dobře zvládl integraci ukrajinských dětí nebo otázku učitelských platů, připomněl ale problémy, kterým bude nový ministr čelit. „Kapacita škol, stabilizace vysokých škol, máme tady možnost dosáhnout na relativně vysoké prostředky z Národního plánu obnovy, to byla témata, která byla živě diskutována,“ řekl v Událostech, komentářích.