ANO a SPD zablokovaly jednání sněmovny, koalice odmítla řešit výroky Bartoška na adresu Babiše

Opoziční ANO a SPD zablokovaly v pátek projednávání zákonů, neboť koalice odmítla řešit výroky místopředsedy dolní komory Jana Bartoška (KDU-ČSL) na adresu šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Bartošek uvedl, že představuje bezpečnostní riziko. Podle předsedkyně poslanců ANO Aleny Schillerové je takové hodnocení „totálně za hranou“. Lidovecký ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka zase poukazoval na Babišovy „rétorické výlevy“ a „urážky“ politiků na sněmovním plénu a nabádal Schillerovou, aby zhodnotila tato vyjádření.  Kvůli sporu a opozičnímu vybrání přestávek byla schůze sněmovny přerušena do úterý.

„To nebylo o nějakém útoku, ale myslím si, že jsem objektivně zhodnotil, co se tady dělo. A co se týká mého postoje, nebyl pro vás nový, měla jste možnost ho slyšet v Poslanecké sněmovně a v televizi jsem ho zopakoval,“ řekl během jednání Bartošek.

Předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová uvedla, že Bartoškovo hodnocení Babiše je „totálně za hranou“. Proto poslanci ANO navrhovali body, aby „nepřijatelné“ výroky sněmovna projednala. „Myslím si, že aspoň jeden bod jste mohli podpořit, protože to se nedá vymlčet, to se prostě nedá vymlčet,“ zdůvodnila po hlasování Schillerová žádost o dvouhodinovou pauzu na jednání klubu.

Stejný požadavek vzápětí vznesl také předseda poslanců SPD Radim Fiala, kterému vadilo, že koalice odmítla debatovat také o zvýšení koncesionářských poplatků nebo ohrožení demokracie v Česku. „Tak, jak vy se chováte ve veřejnoprávních médiích a děláte propagaci svým názorům a ostatní jsou umlčováni jak na sociálních sítích, tak na webech a všude, tak to je pro nás nepřijatelné,“ uvedl Fiala.

Poslanci ANO poukazovali na Bartoškovy výroky ve čtvrtečním rozhovoru v Interview ČT, v němž si podle Schillerové místopředseda sněmovny vyřizoval s Babišem účty na dálku. „Tohle je pro mě naprosté chucpe,“ prohlásila předsedkyně frakce ANO. Bartošek nazval vystoupení Schillerové „více než úsměvným“. Své tvrzení zdůvodnil tím, že Babišem navrhované zrušení poplatků pro Českou televizi a Český rozhlas by vedlo k ovládnutí těchto veřejnoprávních médií v případě návratu předsedy ANO k moci.

O tom, že Babiš představuje hrozbu a riziko pro demokracii, mluvil Bartošek už ve středu na sněmovním plénu při sporu kolem Babišova tvrzení, že nynější vláda nastoluje novou totalitu. Bartošek tvrdil, že Babiš bude zavádět totalitu v případě návratu k moci. Předseda ANO tehdy označil ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN) za nulu a parazita a v souvislosti s předsedkyní sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) mluvil o prodejkyni mobilů. Na to poukázal také lidovecký ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Na Babišovu obranu vystoupili v pátek i další poslanci ANO. Například Jaroslava Pokorná Jermanová prohlásila, že pokud je někdo pro Česko bezpečnostním rizikem, pak je to současná vláda. Podle Radka Vondráčka (ANO) představuje ohrožení demokracie mimo jiné korespondenční systém voleb, který podle něho vládní koalice prosazuje jako součást kroků, aby se u moci udržela trvale.

Berenika Peštová se ohradila proti předhazování předlistopadové minulosti v případě předsedy ANO, zatímco u prezidenta Petra Pavla nevadila. „Nevím, proč se rozčilujete, kdo byl, nebo nebyl v StB. Byli tam i slušní lidi,“ uvedla. Patrik Nacher v rámci požadavku na debatu o koncesionářských poplatcích odmítl tvrzení, že zastánci jejich zrušení představují riziko pro demokracii.

ANO věc nepovažuje za uzavřenou a podle Schillerové se v úterý poradí o dalším postupu. Výrok Bartoška by podle ní mohl projednat bezpečnostní výbor. „Navrhli jsme body, abychom se k tomu mohli vrátit a tuhle věc si vyříkat. My jsme nechtěli zablokovat sněmovnu, nám by stačila hodinka. Klidně to mohlo být zařazeno dle nějakého časového harmonogramu,“ uvedla.

Sněmovna měla v pátek schvalovat uzákonění možnosti podávání žádostí o přiznání důchodu on-line. Na programu schůze byly také předlohy ve druhém čtení, šlo například o úpravy v rozhodování o investičních pobídkách a v pořizování státních hmotných rezerv.