TÉMA

Vyloučení

Petr Hladík navrhne předsednictvu lidovců vyloučení Cyrila Svobody kvůli rozhovoru pro Voice of Europe

Místopředseda KDU-ČSL a ministr životního prostředí Petr Hladík chce předsednictvu strany navrhnout vyloučení bývalého šéfa lidovců Cyrila Svobody. Hladík mu vyčítá jeho politické názory z poslední doby včetně rozhovoru pro server Voice of Europe, který je od středy na českém sankčním seznamu. Hladík to řekl v pořadu ČT Otázky Václava Moravce. Svoboda reagoval slovy, že Hladík utíká od propadu preferencí vymýšlením pseudokauz.
7. 4. 2024Aktualizováno7. 4. 2024, 14:24|

Soud vyloučil Trumpa z primárek v Illinois, exprezident se odvolal

Soudkyně z Illinois rozhodla o vyloučení amerického exprezidenta Donalda Trumpa z republikánských primárek v tomto státě, politik se proti tomu odvolal. K podobnému rozhodnutí dříve přistoupily orgány ve státech Colorado a Maine, a to kvůli Trumpově zapojení do útoku na sídlo amerického Kongresu z 6. ledna 2021. Nejvyšší soud USA už dříve oznámil, že se bude Trumpovou účastí v primárkách zabývat, podle analytiků zřejmě jeho diskvalifikaci zvrátí.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 18:44|

Soud s Cimickým pokračoval s vyloučením veřejnosti, podle soudce mohly zaznít citlivé informace

Za zavřenými dveřmi vyslýchal ve čtvrtek soud svědky v případu psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě ze znásilnění a vydírání. Soudce vyloučil veřejnost z jednání, protože se domníval, že by ve výpovědích mohly zaznít citlivé informace. Hlavní líčení by mělo pokračovat příští týden ve čtvrtek. Cimický, který obžalobu odmítá, se čtvrtečního jednání nezúčastnil.
22. 2. 2024|

Republikán Santos končí v Kongresu kvůli skandálu kolem podvodné kampaně

Americká Sněmovna reprezentantů v pátek zbavila mandátu svého republikánského člena George Santose, jehož méně než roční úřadování od počátku provází nevídaný skandál kolem klamání voličů a dárců během kampaně. Pro jeho vyloučení se vyslovila potřebná dvoutřetinová většina zákonodárců. Učinila tak dva týdny poté, co sněmovní etický výbor ve zprávě uvedl, že Santosův tým zneužíval volební příspěvky na osobní výdaje. Politik zvolený ve státě New York se stal teprve šestým vyloučeným členem v dějinách sněmovny.
1. 12. 2023Aktualizováno1. 12. 2023, 18:32|

Britští konzervativci vyloučili poslance podezřelého z korupce

Britská vládní Konzervativní strana vyloučila ze svých parlamentních řad poslance Scotta Bentona kvůli podezření z korupce. Benton fingovaným investorům do hazardních her, ve skutečnosti ovšem investigativním novinářům listu The Times, nabídl protislužby za úplatu. Reportéři deníku pořídili z inkriminované schůzky video natočené skrytou kamerou a sekvence z něj zveřejnili ve středu večer.
6. 4. 2023|

Ostrava by v dubnu mohla mít nového primátora, jenž by vystřídal Macuru

Primátor Ostravy, který nahradí ve funkci Tomáše Macuru (dříve ANO), by měl být znám v dubnu. Macuru, jenž v únoru opustil ANO, v úterý vyloučil ze svých řad klub zastupitelů tohoto hnutí. Stejně tak městští zastupitelé za ANO rozhodli o jeho náměstkyni Zuzaně Bajgarové (dříve ANO). Novinářům to řekla nová předsedkyně klubu a bývalá místostarostka části Ostrava-Jih Hana Tichánková. Důvodem k vyloučení byl podle Macury i Bajgarové fakt, že v prezidentské volbě podpořili Petra Pavla a nehlasovali pro šéfa ANO Andreje Babiše.
21. 3. 2023Aktualizováno21. 3. 2023, 21:26|

Plná rehabilitace po sedmi desítkách let. Soud zrušil verdikt nad statkářkou z doby násilné kolektivizace

Strakonický okresní soud zrušil téměř sedm desítek let starý verdikt v případu bývalé statkářky Marie Švejdové. V roce 1955 byla jako kulačka odsouzena na tři roky do vězení. Soud teď zrušil verdikt, který původně mimo jiné zahrnoval i finanční pokutu a ztrátu majetku statkářky a postihl i její dceru.
2. 8. 2022|

Valné shromáždění odhlasovalo vyloučení Ruska z Rady OSN pro lidská práva

Valné shromáždění OSN ve světle zpráv o vraždění civilistů na Ukrajině ve čtvrtek schválilo přerušení ruského členství v Radě OSN pro lidská práva (UNHRC). Příslušný návrh rezoluce podpořilo 93 zemí, proti se vyslovilo 24 a dalších 58 se zdrželo, informuje agentura Reuters. Nesouhlas s krokem prosazovaným skupinou zemí v čele se Spojenými státy vyjádřila mimo jiných Čína a Írán. Ukrajina přerušení ruského členství v Radě pro lidská práva přivítala. Váleční zločinci v tomto orgánu nemají co dělat, prohlásil šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba.
7. 4. 2022Aktualizováno8. 4. 2022, 01:44|